Мъск туитна теория на конспирацията за атаката срещу Пол Пелоси

Мъск туитна теория на конспирацията за атаката срещу Пол Пелоси
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2022
  • Share:

Илон Мъск беше критикуван, след като публикува неоснователна теория на конспирацията за нападението срещу Пол Пелоси в Twitter – гигантът на социалните медии, който той пое преди няколко дни с обещанието да наложи по-малко ограничения върху съдържанието му.
Пол Пелоси, съпругът на Нанси Пелоси, председател на Конгреса на САЩ, беше нападнат с чук в дома им в Калифорния в петък. Нападателят, идентифициран от властите като Дейвид Депап, твърди, че е викал „Къде е Нанси?" по време на атаката, а президентът Джо Байдън каза, че изглежда тя е била предвидената цел.
Споделянето на теорията на конспирацията от Мъск произтича от туит на Хилъри Клинтън в събота. Бившият сенатор от Демократическата партия сподели на Los Angeles Times за очевидните крайнодесни наклонности на Депап. „Републиканската партия и нейните рупори вече редовно разпространяват омраза и откачени теории на конспирацията. Шокиращо е, но не е изненадващо, че резултатът е насилие. Като граждани, ние трябва да ги държим отговорни за техните думи и действията, които следват" каза Клинтън.
Мъск отговори, като написа в Туитър „Има малка възможност в тази история да има нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед", и сподели връзка към публикация, която представя неоснователна конспиративна теория за атаката с чук в Santa Monica Observer, която Times описа като „известна с публикуването на фалшиви новини".
Дан Мойнихан, професор по обществена политика в университета Джорджтаун, каза след туита на Мъск: „Голям проблем в съвременната американска политика е, че една партия е станала обсебена от теории на конспирацията, насърчавайки радикални отговори, включително антидемократични действия и насилие. Мъск само ще влоши проблема."
„Последната конспиративна теория за атаката на Пол Пелоси е откровено твърде отвратителна, за да бъде публикувана", каза репортерът на NBC News Бен Колинс в отговор на туита на Мъск.
Очевидното споделяне на този пост на най-богатия човек в света идва на фона на опасенията, че речта на омразата и тормозът ще се развихрят под негово ръководство. Мъск се опита да облекчи притесненията относно увеличаването на вредните публикации под негова собственост, като например съобщението му, че ще има нов съветник за модериране на съдържание.
Мъск предложи по-добър подход: да се раздели Twitter на различни направления. Този подход би накарал потребителите да прилагат оценки на съдържанието на своите публикации и да участват в онлайн спорове в рамките на специално пространство на платформата.

Станете почитател на Класа