Мъск се самоназначи за главен изпълнителен директор на Twitter

Мъск се самоназначи за главен изпълнителен директор на Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Илон Мъск се назначи за главен изпълнителен директор на Twitter и разпусна неговия борд на директорите, стана видно от документация на компанията в понеделник, докато служителите на Twitter се подготвят за обширни съкращения в рамките на ново преструктуриране, което може да обхване до една четвърт от персонала. Washington Post съобщи, че екипът на Мъск е обсъждал освобождаването на 25% от работната сила на компанията в първия кръг от съкращения.
Съобщенията за съкращения идват, докато технологичният милиардер преразглежда компанията, след като я купи за 44 млрд. долара миналата седмица. Адвокатът на знаменитостите Алекс Спиро, дългогодишен юридически представител на Мъск, води разговорите за предстоящите съкращения на работни места.
След като купи Twitter, миналата седмица Мъск предприе бързи действия да поеме контрола, уволнявайки висши ръководители на Twitter, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и правния и политическия директор Виджая Гаде.
Мъск също така е уволнил борда на директорите на Twitter и е назначил себе си за единствен член на борда, стана ясно от документ на компанията до Комисията за ценни книжа и борси. Мъск по-късно каза в туит, че разпускането на борда е „просто временно". Преди това Мъск промени профила си в Twitter на „Chief Twit", намеквайки за новата си роля.
Twitter не отговори веднага на искане за коментар. Компанията е имала повече от 7000 служители в края на 2021 г., според регулаторна документация, а една четвърт от персонала възлиза на близо 2000 служители.
Дори преди Мъск да започне мисията си да закупи Twitter през април тази година, компанията беше изправена пред икономически трудности и до юли значително забави наемането на нов персонал на фона на по-широк икономически спад в технологичната индустрия. Очакваше се компанията да освободи около 25% от персонала си независимо от поглъщането на Мъск.
Климат на несигурност обгръща Twitter и неговия персонал, драмата около придобиването на Twitter от Мъск насърчи ниския морал в компанията, което кара служителите да напуснат масово през последните месеци.
Слуховете породиха и безпокойство относно въздействието на масовите съкращения върху ежедневните операции в Twitter, включително възможностите за сигурност и безопасност.

Станете почитател на Класа