Путин, Алиев и Пашинян със съвместно изявление

Путин, Алиев и Пашинян със съвместно изявление
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин, неговият азербайджански колега Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян са договорили съвместно изявление след разговорите си, каза Путин.
„Днес се споразумяхме за съвместно изявление. Трябва да кажа откровено, че не всичко беше съгласувано. Някои неща трябваше да бъдат премахнати от текста, който беше предварително изготвен от експертите", каза руският президент.
„Въпреки това съм съгласен с общата оценка, че срещата беше полезна и създава условия за по-нататъшни стъпки към уреждане на ситуацията като цяло", каза Путин. Той каза, че има предвид събитията от близкото минало и събитията отпреди две години.
„Тогава успяхме да се споразумеем по въпроси от принципно значение и днешната дискусия говори за нашата способност да постигнем съгласие и за бъдещето на всички наши страни. Като казвам всички наши страни, имам предвид Русия, Азербайджан и Армения и бъдещето на всички страни от региона, защото всички народи, живеещи на тази територия, са заинтересовани от нормализиране на отношенията. Русия ще положи всички усилия за постигане на окончателно и цялостно уреждане", каза Путин.
Руският президент сподели някои подробности от срещата. „Първо говорихме с арменската делегация, след това имахме разговори на четири очи с министър-председателя на Армения. След това с азербайджанската делегация и разговори на четири очи с президента на Азербайджан. И тогава ние тримата говорихме два часа или може би повече", каза той.
"Споделяме мнението, че това беше много полезна среща. Според мен тя създаде много добра атмосфера за евентуални бъдещи договорености по някои принципни въпроси", каза Путин.
Той благодари на Алиев и Пашинян, че са се съгласили да пътуват до Русия и да проведат дискусия.
„Както се разбрахме, ние ще бъдем в контакт, ще продължим диалога и ще продължим да търсим решенията, които са необходими, за да сложим край на този дълготраен конфликт", каза руският президент.

Станете почитател на Класа