Лула ще защити Амазонка

Лула ще защити Амазонка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Марина Силва, смятана за бъдещ министър на околната среда на Бразилия, отдаде почит на убития британски журналист Дом Филипс и каза, че новото правителство на Луис Инасио Лула да Силва ще почете паметта на мъчениците от тропическите гори, убити, опитвайки се да защитят Амазонка. Говорейки пред Guardian след историческата изборна победа на Лула в неделя, тя каза „Бразилия вече има шанса да изгради нова демократична екосистема, в която опазването, устойчивостта и климатичната криза ще заемат централно място, след ерата на Джаир Болсонаро на унищожаването на Амазонка". Силва, природозащитник, родена в Амазонка, беше министър на околната среда на Лула от 2003 г. до 2008 г. и наскоро беше избрана в Конгреса
В първата си реч като новоизбран президент Лула обеща да превърне околната среда в един от основните приоритети на своето правителство, като каза на журналистите: „Ние ще се борим за нулево обезлесяване в Амазонка." Той успя драстично да намали обезлесяването по време на двумандатното си правителство и каза, че Бразилия ще поеме отново водеща роля в борбата с климатичната криза и е отворен за международно сътрудничество за защита на околната среда.
Министърът на околната среда на Норвегия каза, че Amazon Fund – международно дело на стойност милиарди долари, предназначено да подкрепя усилията за защита на Амазония – ще бъде активиран отново, след като беше замразен в резултат на „челния сблъсък с Болсонаро относно обезлесяването".
Очаква се Лула да изпрати делегация на високо ниво на срещата на върха за климата Cop27 следващия месец в Египет. „Бразилия и планетата се нуждаят от Амазонка жива", каза Лула пред репортери, обещавайки да се справи с незаконния добив, дърводобив и животновъдство. „Едно стоящо дърво струва повече от тонове дървесина, незаконно добити от онези, които мислят само за лесни печалби. Когато едно коренно дете бива убито поради алчността на хищниците на околната среда, част от човечеството също умира", добави Лула.
Унищожаването на Амазонка експлодира в навечерието на изборите, като екологични престъпници се надпреварваха да унищожават тропическите гори, преди Болсонаро да загуби властта. Само миналия месец беше изгубен район с размерите почти на Голям Лондон.
„Следващите четири години ще бъдат прозорец на възможност да възстановим това, което е било разрушено и да изградим консенсус, така че никога повече да не станем свидетели на същия вид разрушение", казват природозащитниците.

Станете почитател на Класа