Илън Мъск обяви масови съкращения в Twitter

Илън Мъск обяви масови съкращения в Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2022
  • Share:

Илън Мъск ще започне масови съкращения в Twitter в петък, намалявайки рязко работната сила на платформата за социални медии, съобщи компанията в имейл до персонала от четвъртък.
„В опит да поставим Twitter на здравословен път, ще преминем през трудния процес на намаляване на нашата глобална работна сила в петък", се казва в имейла. New York Times и Washington Post съобщават за съкращенията и цитират вътрешния имейл.
Всички служители ще получат имейл в петък, се казва в съобщението. Тези, които ще запазят работата си, ще получат имейл на работния си акаунт, тези, които са съкратени, ще получат известие на личния си имейл. На служителите беше напомнено „да не разкриват поверителна фирмена информация в социалните медии или в пресата".
Съкращенията идват, докато се спекулираше, че Мъск ще съкрати до 50% от работната сила на Twitter, само дни след като стана ръководител на компанията, която той купи за 44 милиарда долара. Това може да означава загуба на хиляди работни места, тъй като компанията има повече от 7000 служители в края на 2021 г. според регулаторна документация.
Twitter каза в имейла до служителите, че „офисите ще бъдат временно затворени и целият достъп с баджове ще бъде спрян, за да подпомогне осигуряването на безопасността на всеки служител, както и на системите на Twitter и клиентските данни".
Мъск вече уволни няколко висши ръководители на Twitter веднага след като пое контрола върху компанията, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и правния и политическия директор Виджая Гаде.
Съкращенията на работните места на Мъск идват като част от по-мащабни усилия да направи компанията печеливша, след като я купи за 44 милиарда долара, цена, която той призна, че представлява „надплащане". За да завърши сделката, Мъск предложи комбинация от собствено финансиране и заеми от приблизително 13 милиарда долара, които сега е изправен пред натиск да върне.
В четвъртък Мъск нареди на екипите на Twitter да освободят 1 милиард долара годишни спестявания на разходи за инфраструктура чрез намаляване на финансирането за облачни услуги и сървъри. Той предлага редица идеи за печалба от Twitter, включително план за таксуване за „потвърдени" баджове и създаване на „приложение за всичко", което да комбинира няколко платформи в една.
The Washington Post, позовавайки се на вътрешен източник, каза, че предстоящите съкращения се очаква да засегнат компанията широко, със съкращения в маркетинга, продуктите, инженеринга, правните въпроси и доверието и безопасността.
Експерти по дезинформация и защитници на гражданските права предупредиха, че съкращаването на персонала на Twitter само дни преди междинните избори в САЩ може да има сериозни последици, тъй като платформата вече се бори с модерирането на съдържанието и сега ще има по-малко ресурси.

Станете почитател на Класа