Испанското въздушно пространство бе затворено заради отломки от китайска ракета

Испанското въздушно пространство бе затворено заради отломки от китайска ракета
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.11.2022
  • Share:

Голяма част от масивната ракета, използвана за доставяне на третия модул на китайската космическа станция Tiangong, падна неконтролирано обратно на Земята, предизвиквайки затварянето на част от въздушното пространство на Испания, предизвиквайки стотици закъснения на полети.
Четири дни след изстрелването й от Южен Китай, голяма част от ракетата Long March 5B (CZ-5B) се разпадна, когато навлезе отново в земната атмосфера над южния централен Тихи океан в 10.01 UTC, според европейските и американски космически органи.
Оперативните центрове на ЕС за космическо наблюдение и проследяване (EUSST), които наблюдаваха връщането на фрагмента на Земята, казаха, че „основната степен на ракетата е била дълга около 30 метра и е тежала между 17 и 23 тона, което я прави една от най-големите отломки с повторно навлизане в атмосферата – и нещо, което си струва да се държи под око".
Повторното й навлизане накара испанските власти за въздушна навигация Enaire да наложат ограничения върху въздушното пространство над североизточните части на страната, включително Каталуния и Балеарските острови. В изявлението се казва: „Като се има предвид неконтролираното навлизане на останки от китайския космически обект CZ-5B в низходяща орбита, пресичаща нашата национална територия, Enaire, в съответствие с препоръките на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, междуведомствените дирекции, ръководени от Министерството на националната сигурност, създадоха зона за изключване на въздушното пространство от 100 км от двете страни по пътя на космическия обект".
В по-късна актуализация се казва, че затварянето на въздушното пространство, което е продължило от 9.37 сутринта в петък до 10.17 сутринта, е причинило закъснение на полетите от половин час. Операторът на летището в Испания, Aena, каза, че 300 от 5484 полета, планирани на неговите 46 летища, са били засегнати.
Това беше четвъртият полет на Long March 5B след първото й изстрелване през май 2020 г. При първото й разгръщане фрагменти от ракетата паднаха в Кот д'Ивоар, повреждайки няколко сгради в западноафриканската държава, въпреки че не се съобщава за наранявания.
Отломки от втория полет паднаха безвредно в Индийския океан, докато останки от третия паднаха в морето Сулу във Филипините.
На редовен брифинг в петък Джао Лиджиан, говорител на китайското външно министерство, каза, че повторното навлизане на ракетата в атмосферата е обичайна международна практика.
„Разбира се, че този тип ракета използва специална технология, проектирана така, че по-голямата част от компонентите да бъдат унищожени чрез аблация по време на повторно навлизане в атмосферата и вероятността от причиняване на вреда на авиационните дейности и земята е изключително ниска".

Станете почитател на Класа