Вагнер груп отвори технологичен център в Санкт Петербург

Вагнер груп отвори технологичен център в Санкт Петербург
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.11.2022
  • Share:

Руската Вагнер груп – някогашната секретна частна милиция, контролирана от Евгений Пригожин – откри Военен технологичен център в Санкт Петербург, в последния ход на съюзника на Путин, който критикува висшето военно ръководство на Кремъл за конфликта в Украйна.
Откриването на „Вагнер Център" се разглежда като още една стъпка от страна на Пригожин да разгласи своите военни акредитиви и да поеме по-публична роля в оформянето на отбранителната политика на Русия. То последва няколко стъпки за укрепване на публичния му профил през последните седмици, за разлика от годините, прекарани в сянка от бизнесмена, отричайки, че стои зад Вагнер, чиито военнослужещи на договор подкрепят руската армия в Украйна.
Откриването на голямата офис сграда от стомана и стъкло беше посетено от смесица от ветерани във военни униформи и млади професионалисти в областта на технологиите и културата, слушащи лекции от националисти и прокремълски фигури, за това как „центърът ще помогне да направим нашата велика страна още по-добра". Отвън беше паркиран камион, украсен със символа Z, използван от руските сили в Украйна.
„Каним стартиращи фирми, занимаващи се с ИТ, индустриални технологии и такива, които разработват нови идеи и са готови да ги приложат в областта на националната отбрана. Естествено интересуваме се от проекти, които могат да действат като заместване на вноса", каза Анастасия Василевская, прессекретар на центъра, където бяха изложени няколко дрона.
Пригожин направи серия от открити изяви относно неуспехите на Русия по време на т.н. специална военна операция в Украйна, присъединявайки се към чеченския лидер Рамзан Кадиров в осмиването на представянето на руските генерали.
Пригожин, известен като „главния готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес организираше вечерите, на които присъстваше руският президент, публично потвърди за първи път през септември, че е основател на Вагнер. Вагнер беше създадена през 2014 г., за да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, но след години, забулени в тайна, заема все по-публична роля във външната политика на Русия и инвазията в Украйна.
Вагнер е обвинявана в извършване на нарушения на човешките права в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик. Предполагаемият съосновател на групата, Дмитрий Уткин, е свързан с крайната десница и се смята, че е кръстил групата на любимия композитор на Хитлер. САЩ и ЕС наложиха санкции на Пригожин и Уткин за ролята им във Вагнер.
На откриването самият Пригожин не се появи.

Станете почитател на Класа