Турция ще насочи усилията си към удължаване на сделката със зърно

Турция ще насочи усилията си към удължаване на сделката със зърно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.11.2022
  • Share:

Турция ще съсредоточи усилията си върху удължаването на сделката за зърно в Украйна, която изтича на 19 ноември, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък.
„По време на разговорите беше отбелязано, че след дипломатическите усилия на най-високо ниво с Русия и Украйна функционирането на зърнения коридор беше възобновено и беше решено усилията да се съсредоточат върху удължаването на зърнената сделка в близко бъдеще", се казва в съобщението. .
Турският лидер също така подчерта, че Анкара призовава за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна за спиране на продължаващия конфликт между страните. „Нашият президент отбеляза по време на срещата, че смята за необходимо връщането на масата за преговори, за да спре конфронтацията между Русия и Украйна възможно най-скоро и да създаде възможност за справедливо уреждане на конфликта", се казва в съобщението.
Столтенберг пристигна на посещение в Турция в четвъртък. Същия ден той разговаря с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и се срещна с министъра на отбраната Хулуси Акар.
Руското министерство на отбраната заяви на 29 октомври „След терористична атака, извършена от режима в Киев с участието на специалисти от Обединеното кралство срещу кораби и цивилни кораби на руския Черноморски флот, ангажирани да гарантират сигурността на зърнения коридор, руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на храни от украинските пристанища".
На 2 ноември министерството заяви, че руската страна е получила писмените гаранции от Киев за неизползването на коридора за зърно за военни цели и възобновява участието си в сделката за зърно, която изтича на 19 ноември. Въпреки това Москва заяви, че резервира правото да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши ангажиментите си.

Станете почитател на Класа