Брус Дейзли: „Илон Мъск не знае какво прави“

Брус Дейзли: „Илон Мъск не знае какво прави“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2022
  • Share:

„Илън Мъск не знае какво прави с Twitter и кара всички да се тревожат", каза бивш изпълнителен директор, след като големи марки спряха рекламите в платформата и компанията освободи хиляди служители.
Брус Дейзли, вицепрезидент на Twitter за Европа, Близкия изток и Африка от 2015 до 2020 г., каза, че е съсипан от недемократичните промени в Twitter и би напуснал платформата без „без колебание, ако има добра алтернатива". „Илон си мислеше, че ще влезе и ще разреши всичко, но много бързо ще разбере, че е много по-сложно. От всяко публично действие, което е предприел с цялото това придобиване е доста очевидно: той не знае какво прави", каза той пред подкаста The News Agents този уикенд.
Дейзли, който беше най-старшият изпълнителен директор на Twitter в Лондон, също критикува плана на Мъск да таксува потребителите с 8 долара на месец за символ за потвърждение със „синя отметка". Той каза на Observer, че „Мъск разменя за джобни пари легитимността на проверени източници. Фактът, че нямаме защита срещу това, е недемократичен". След това той туитна: „След четири седмици, когато има расистки туит от Световното първенство на първите страници, не забравяйте, че Мъск реши да позволи това да се случи."
Ожесточените критики идват, след като Мъск въведе куп промени в Twitter, които предизвикаха безпокойство относно подхода му към дезинформацията и речта на омразата.
В петък милиардерът Мъск, който купи Twitter на 27 октомври за 44 милиарда долара, уволни около 50% от служителите на Twitter, заявявайки, че „няма избор, тъй като фирмата губи повече от 4 милиона долара на ден". Съобщава се, че съкращенията са изкормили екипите, които покриват човешките права, етиката и кураторството. Той също уволни хора от модерацията, въпреки че шефът на отдела за безопасност на Twitter, Йоел Рот, каза „основните възможности за модериране остават".
В събота Джак Дорси, съосновател на Twitter и бивш главен изпълнителен директор, предположи, че масовите уволнения са били необходими, защото той се е разраснал твърде бързо. „Аз нося отговорността за всички в тази ситуация: разраснах компанията твърде бързо. Извинявам се за това", каза Дорси, който се оттегли от борда на Twitter през май и подкрепи поглъщането на Мъск.
Няколко часа след масовите съкращения президентът на САЩ Джо Байдън посочи Мъск и разкритикува дезинформацията в Twitter, като каза на предизборно събитие в Чикаго, че е купил нещо, което „бълва лъжи по целия свят".
Мъск по-рано каза, че ще либерализира политиките на Twitter в името на свободата на словото, като посочи, че „ще позволи на вече забранени акаунти да се присъединят отново, но силният ангажимент на Twitter за модериране остава абсолютно непроменен". Той обяви сформирането на съвет за модериране на съдържание, обединяващ широко различни гледни точки и каза, че няма да бъдат взети решения за модериране или възстановяване на акаунти, докато този съвет не се свика.

Станете почитател на Класа