МААЕ: Външното захранване на Запорожката АЕЦ е възстановено

МААЕ: Външното захранване на Запорожката АЕЦ е възстановено
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2022
  • Share:

Външното захранване на атомната електроцентрала в Запорожие е възстановено, каза в събота Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
„Външното електрозахранване на Запорожката атомна електроцентрала беше възстановено два дни след загубата на пълен достъп до електроенергия извън площадката при последния инцидент, подчертаващ несигурната ситуация на ядрена безопасност и сигурност в най-голямото такова съоръжение в Европа", се казва в изявление на МААЕ на нейния уебсайт.
В четвъртък Гроси каза, че атомната електроцентрала в Запорожие отново е напълно изключена от външно захранване в резултат на нощния обстрел и получава енергия от резервни дизелови генератори. Старшият оперативен персонал уведоми експертите на агенцията в Запорожката АЕЦ, че два участъка от линии на 50-60 километра от централата „в контролираната от Киев територия" са повредени. Генераторите се включиха автоматично, след като централата се изключи от 750 киловолта (kV) главен електропровод и 330 kV резервна линия.
Същия ден Ренат Карчаа, съветник на главния изпълнителен директор на руската "Росенергоатом", каза, че Украйна е изключила два далекопровода, по които атомната електроцентрала в Запорожие получава електричество, в резултат на което два енергоблока вече не доставят топлина на домовете в Енергодар.

Станете почитател на Класа