Отношенията между САЩ и Китай трябва да бъдат управлявани внимателно

Отношенията между САЩ и Китай трябва да бъдат управлявани внимателно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Най-положителният аспект от разговорите в понеделник между американския президент Джо Байдън и неговия китайски колега Си Дзинпин е, че те изобщо се състояха.

 

 

Отношенията между двете най-големи икономики в света вървяха надолу с тревожна скорост; според някои доклади, китайски официални лица наскоро са се противопоставили на подготовката за среща между двамата мъже в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Бали. Но светът вече видя как напрежението около Украйна се превърна в пълномащабна инвазия на руския президент Владимир Путин. Една китайска атака срещу Тайван би била още по-катастрофална, пише Financial Times в редакционен коментар.

Промяната в отношенията между САЩ и Китай се наложи от националистическия и авторитарен завой на Пекин при управлението на Си през последното десетилетие, нарушенията на човешките права в провинция Синдзян и все по-гласните призиви за „обединение“ със самоуправляващия се остров Тайван. Но Пекин беше разгневен от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август – което предизвика демонстрация на военна сила от страна на Китай – като Байдън отиде по-далеч от предишни президенти, като обеща да защитава острова. През октомври Белия дом наложи строг контрол върху износа, насочен към полупроводниковата индустрия на Китай.

 

Снимка: Bloomberg

 

Решимостта на САЩ да ограничат амбициите на Пекин да ги измести като водеща военна и икономическа сила в света означава, че по-нататъшното икономическо отделяне от Китай е неизбежно. Но в същото време Вашингтон трябва внимателно да управлява отношенията си с Пекин. Те трябва да се ръководят от три принципа: че отделянето не трябва да срива глобалната икономика; че войната трябва да се избягва; и че сътрудничеството на Китай все още е необходимо по редица световни въпроси.

Има някои прилики с американско-съветското разведряване, което се оформи няколко години след кубинската ракетна криза от 1962 г. - въпреки че САЩ и Съветският съюз вече бяха на ръба на ядрена война и икономическите връзки бяха нищожни. Разведряването се коренеше отчасти в изграждането на контакти между функционери на различни нива. По подобен начин САЩ и Китай трябва да разберат как мисли другата страна. Следователно е положително, че Байдън и Си се съгласиха да определят служители, които да продължат да си говорят. Отворен е потенциален път към по-конструктивни отношения.

Китай би могъл да започне с възстановяване на съдебното сътрудничество по въпроси като екстрадирането и борбата с наркотиците, както и с двустранните разговори за изменението на климата, които Пекин спря след посещението на Пелоси в Тайван. Възобновяването на комуникацията между военните също е от съществено значение за взаимното доверие и сигурност.

От своя страна САЩ имат известно пространство за маневриране по отношение на това колко стриктно прилагат своя контрол върху полупроводниците. Освен това, имат поле за сдържаност в езика си по отношение на Тайван. Байдън се погрижи в понеделник да подчертае, че няма да има промяна в политиката на „Единен Китай“, според която Вашингтон признава, но не одобрява възгледа на Пекин, че Тайван е част от Китай. Байдън има капацитет да участва в някои задкулисни маневри, ако следващият председател на Камарата на представителите (вероятно републиканецът Кевин Маккарти – бел. прев.) се опита да повтори пътуването на Пелоси до Тайван, въпреки че президентът поддържа, че подобни инициативи са прерогатив на Конгреса.

В по-дългосрочен план стремежът на Вашингтон да забави придобиването на водещи военни технологии от Пекин трябва да се комбинира със сътрудничество в области от взаимен интерес. Те обхващат не само зеления преход, но и разпространението на ядрени оръжия, предотвратяването на пандемии и преструктурирането на дълговете на развиващите се икономики.

Байдън настоя в Индонезия, че САЩ ще „продължат да се конкурират енергично“ с Пекин. Но както отбелязва бившият австралийски премиер и експерт по Китай Кевин Ръд, конкуренцията между двете сили е опасно „неконтролирана“. За да се избегне катастрофално влошаване на отношенията, е дошло времето за внимателно управление.

 

 

Станете почитател на Класа