Полша: Няма доказателства за нападение от Русия

Полша: Няма доказателства за нападение от Русия
  • Written by:  DW
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

"Ракетата най-вероятно е била изстреляна от Украйна. Става дума за злощастен инцидент. Няма доказателства за нападение от Русия, нито за целенасочена атака срещу Полша", обяви полският президент Анджей Дуда.

 

 

 

Ракетата, паднала във вторник вечерта в Полша, най-вероятно е била изстреляна от Украйна, става ясно от данните, с които разполага Варшава. Много вероятно е тя да е била използвана от украинската противовъздушна отбрана, обяви в сряда полският премиер Анджей Дуда.

"Няма доказателства за целенасочено нападение"

"Няма доказателства за нападение от Русия, нито за целенасочена атака срещу Полша, обяви още той. Най-вероятно става дума за злощастен инцидент. "Нищо, абсолютно нищо не говори за целенасочено нападение срещу Полша", подчерта Дуда. В тази връзка полският премиер Матеуш Моравецки посочи, че най-вероятно не е нужно да бъде задействана процедура по член 4 от Договора на НАТО. 

Според събраните до този момент данни, става въпрос за ракета тип S-300 руско производство, произведена през 1970-те години. 

Полските медии и полското правителство оинформираха във вторник вечерта, че ракета руско производство е паднала в полското село Пшеводов в източната част на страната - само на 6 км от границата, при което са били убити двама души. Във вторник Русия изстреля множество ракети над Украйна.

НАТО: Русия трябва да сложи край на тази война

 

Карта Полша. Паднала ракета.

Картата къде падна ракетата в Полша

 

Междуременно стана ясно, че и според НАТО ракетата не е била изстреляна от Русия. Това бе обявено от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредно заседание на Съвета на НАТО в Брюксел. "Вероятно украинска ракета е паднала погрешка в Полша", каза той и подчерта, че Украйна няма вина. Русия трябва да сложи край на тази безсмислена война, обяви Столтенберг.

Станете почитател на Класа