Jerusalem Post за мястото на Русия в новия световен рад

Jerusalem Post за мястото на Русия в новия световен рад
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.11.2022
  • Share:

В Израел споделиха какво място ще заеме Русия в новия световен ред
Jerusalem Post пише, че световният ред е застрашен от преструктуриране заради конфликта в Украйна

 

Jerusalem Post за мястото на Русия в новия световен рад

 

 

Изострящата се борба за сфери на влияние в крайна сметка ще доведе до пълна промяна в стратегическия баланс на силите и преструктуриране на съществуващия световен ред, пише Салем Алкетби за израелския вестник The Jerusalem Post.

«Наистина многополярността постепенно навлиза на международната арена. Светът вече не подкрепя американското лидерство. Дори има нарастваща тенденция, особено в Африка и Близкия изток, да си сътрудничат с Китай и Русия», се казва в публикацията.

Авторът счита, че украинският конфликт до голяма степен ще определи хода на по-нататъшното преустройство на световната система.

„Ще има ли свят без Запада или Западът ще остане партньор в него? Каква роля ще играят големите блокове като БРИКС и други в управлението на световните дела и определянето на стратегически насоки за десетилетия и години напред?“ задава въпросите си на Алкетби.

Освен това журналистът вижда признаци на разцепление в Европейския съюз поради военна и финансова помощ за Украйна.

„Най-вероятно ще видим нова геостратегическа реалност, съответстваща на състоянието на нещата в този исторически значим период“, отбелязва той.

Авторът стига до извода, че поради многото фактори на новата глобална политика се наблюдават бързи промени в глобалния ландшафт.

„Преди няколко години никой не можеше да си представи, че руски знамена ще се веят в Буркина Фасо и Мали“, заключава статията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа