Cop27 продължава с предложението на ЕС за Фонд за загуби и щети

Cop27 продължава с предложението на ЕС за Фонд за загуби и щети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.11.2022
  • Share:

Решаващите преговори за климата се проточиха след крайния си срок без видим край, докато правителствата се карат как да платят за възстановяването на бедните страни, опустошени от климатичния срив.
Имаше смут в залите за преговори на срещата на върха на ООН Cop27 в Египет. Делегатите се втурнаха от стая в стая, докато страните се бореха да решат как да отговорят на последното предложение на Европейския съюз, което ще създаде нов фонд, осигуряващ парични средства за страни, страдащи от бедствия, свързани с климата, известно като загуби и щети.
Такъв фонд беше основното искане на развиващите се страни през двете седмици на тези преговори. Офертата на ЕС беше обявена рано през деня. Късно в петък вечерта до делегатите беше разпространен неофициален предложен текст, подкрепен от ЕС, САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия.
Според Guardian, предложението включва фонд, който трябва да започне да функционира в рамките на две години, и вариант за създаване на комисия, която да проучи дали може да работи съвместно с други съществуващи финансови институции, като Световната банка. Групи от развиващи се страни обмисляха предложението до късно през нощта.
Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, по-рано каза „Страните-членки на ЕС ще предоставят пари само ако донорската база бъде разширена. Това означава да очакваме плащания – и по-строги цели за намаляване на парниковите газове – от страни като Китай, най-големият източник на емисии и втора по големина икономика в света, както и големи източници на емисии с огромни приходи от петрол като Саудитска Арабия и Русия, и потенциално от бързо индустриализиране нации като Южна Корея и Сингапур".
Всички тези страни са класифицирани като „развиващи се", откакто през 1992 г. беше подписана РКОНИК - рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, основен договор към Парижкото споразумение. Това означава, че те са освободени от принос към финансирането на климата за уязвимите и много от тях са с хлабави цели за намаляване на емисиите. Но през последните 30 години техните емисии и икономики нараснаха. Кумулативните емисии на Китай сега са на второ място след тези на САЩ, докато Русия, Индия, Индонезия и Бразилия също са в топ 10.
Проектопредложението призовава за „широко разнообразие от страни и източници да дадат пари и да разширят източниците на финансиране", но не уточнява, че големите нововъзникващи икономики като Китай трябва да дават пари.
Китай не отговори на исканията за отговор. Миналата седмица ръководителят на страната по климата, Сие Женхуа, посочи, че Китай не е изправен пред задължение да плаща за загуби и щети на уязвими страни. „Ние силно подкрепяме опасенията на развиващите се страни, особено на най-уязвимите страни, за справяне със загубите и щетите, тъй като Китай също е развиваща се страна и ние също пострадахме много от екстремни метеорологични явления. Не е задължение на Китай да предоставя финансова подкрепа съгласно РКОНИК."

Мохамед Адоу, директор на мозъчния тръст Power Shift Africa, каза: „Фондът не трябва да се използва като отровно хапче за коригиране на стари разногласия около разширяването на донорската база. Това няма да отговори на нуждите на уязвимите страни."
Преговарящ за алианса G77 плюс Китай каза пред Guardian: „Това е предвидим опит на ЕС да разбие G77. Разбира се, това не е пробив. Това е напълно неискрено".
Тимерманс отрече тези твърдения. „Правя това за децата си. Не можем да си позволим провал. Ако нашите стъпки напред не бъдат подкрепени реципрочно от другите, ще има провал. Надявам се, че това може да бъде избегнато." каза той.
Междувременно Джон Кери, специалният пратеник на Джо Байдън за климата, се самоизолира в петък вечерта след положителен тест за Covid. Той беше тясно ангажиран с преговорите и въпреки че ще продължи да преговаря по телефона, новината идва като удар, тъй като разговорите между Кери и китайския му колега Сие бяха смятани от някои за потенциален начин за излизане от задънената улица.
Освен предложението на ЕС, неистовият последен официален ден от продължилите две седмици преговори видя:
Окончателното публикуване на преработения проект на текст за „приложно решение" от конференцията на страните, съкратено от 20 на 10 страници, и включващо ангажименти за увеличаване на финансирането, за да се помогне на развиващите се страни да се адаптират към въздействието на екстремно метеорологично време.
Страховете от страни, които се опитват да се откажат от целта за ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5C над прединдустриалните нива. Някои изрази в проектотекста подчертаха горната граница от 2C от Парижкото споразумение, което според учените би довело до опасни нива на екстремно време и наводняване на малки острови.
Индия изглежда се е провалила в опита си да поеме ангажимент за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива, включени в резултатите от конференцията, които липсват в проекта.
Призиви за реформа на Световната банка, включени в проектотекста, от много страни, които я превърнаха в ключова цел на тези разговори.
Египетските домакини попадат под обстрел, тъй като делегатите се притесняват, че преговорите напредват твърде бавно, като графикът на преговорите все още е неясен и крайната точка все още не се вижда, а официалният краен срок от 18:00 часа местно време за края на конференцията изтече.

Станете почитател на Класа