WION: САЩ натрапват на Индия сътрудничество, за да нанесат удар на Русия

WION: САЩ натрапват на Индия сътрудничество, за да нанесат удар на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.11.2022
  • Share:

Администрацията на САЩ вече няколко пъти предупреди Индия да не внася руски петрол, но тя не се отказа от вноса на енергоносители от Русия — в резултат на това САЩ бяха принудени да заемат по-мека позиция. Вашингтон също заяви, че иска да бъде «най-добрият партньор в отбраната» за Индия. Причината за тази стратегия обяснява кореспондентът на WION Сиван Чанана.

 

WION: САЩ натрапват на Индия сътрудничество, за да нанесат удар на Русия

«Индия стана вторият по големина вносител на петрол от Русия. През октомври тази година Русия стана най-големият доставчик на енергийни ресурси за Индия. А това очевидно прави Индия ценен партньор за Москва, дори когато Кремъл се клати под натиска на американските санкции.

Така че, когато САЩ наложиха санкции на Москва, те вероятно очакваха Индия да ги приложи, заявявайки, че «не е в интерес на Индия» да си има работа с Русия. Но Индия съгласи ли се с това? В никакъв случай.

Понастоящем Индия получава близо 22% от целия си внос на суров петрол от Русия. От 60 000 барела на ден през първото тримесечие на 2022 г. до почти 100 000 барела на ден през октомври. Това беше ясен сигнал от Индия — както Русия, така и САЩ».

От високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ до генералния консул на САЩ в Мумбай до Нед Прайс, САЩ искат да бъдат „най-добрият партньор“ на Индия в отбраната, твърдят те.

Въпрос: защо?

Защо това се случва, въпреки че Индия се противопостави на всички предупреждения на Америка? Русия получава ли нещо от Индия, което САЩ искат? Аз съм Сиван Чанана, нека да се ориентираме в ситуацията.

Индия заема едно от първите места в света по отношение на разходите за отбрана и боеприпаси.

Русия е водещият доставчик на оръжия и боеприпаси за Индия, тя представлява 66,5 процента от всички доставки на оръжие за Индия между 2000 и 2020 г. От 53,85 милиарда долара, похарчени от Индия през този период за внос на оръжие, 35,82 милиарда долара са заминали ​​за Русия. Очевидно индийският отбранителен внос е необходим и на Русия.

Ако сега САЩ се отнасят търпимо към вноса на руски петрол в Индия, смятате ли, че имат други възможности? Защото, като са в добри отношения с Индия, САЩ могат да се позиционират по-устойчиво в Индо-тихоокеанския регион.

Както виждаме, САЩ се опитват да помогнат на Индия да се отдалечи от руските доставки за отбрана. А тук е невъзможно да не споменем, че в това има ирония: факт е, че САЩ всъщност са една от основните причини за военните връзки между Индия и Русия — защото западните страни отказваха да доставят оръжие на Индия с десетилетия, а Русия винаги го е правила».

 

 

 

Станете почитател на Класа