Bloomberg: Обидените на Америка страни намериха начин да ударят по долара

Bloomberg: Обидените на Америка страни намериха начин да ударят по долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.11.2022
  • Share:

Bloomberg: Централните банки увеличиха златните резерви поради загубата на доверие в долара

Дори централните банки изкупуват злато в случай на зомби апокалипсис

 

Развиващите се страни натрупват златни резерви поради загубата на доверие в долара, според Bloomberg. Делът му в резервите на централната банка намалява от 65% в края на 2016 г. до 59% в началото на тази. САЩ все повече са обвинявани в твърда и нагла политика, с която постигат валутно господство.

 

Превод от Bloomberg, САЩ:

 

Bloomberg: Обидените на Америка страни намериха начин да ударят по долара

 

 

Както Световният съвет по златото съобщи тази седмица, централните банки са закупили 400 метрични тона от метала през септември. Този рекорд е сравним с обичайните покупки за цялата година.

Златните кюлчета имат едно важно предимство: за разлика от облигациите, те не ви обвързват с ненадежден контрагент.

Държавният дълг на САЩ някога се смяташе за най-твърдата валута и наистина безрискова инвестиция. Но през февруари координираните санкции срещу Руската централна банка замразиха лъвския пай от нейните 498 милиарда долара резерви.

Днес Европейският съюз обмисля използването на тези средства за възстановяване на Украйна.

В свят, в който не може да се вярва на никого, има смисъл да оставите златна сламка за себе си.

В това отношение показателни са турските и египетските покупки. Въпреки че и двете страни са ключови съюзници на САЩ, отношенията им с Америка се влошиха значително през последното десетилетие и техните правителства стават все по-симпатизиращи на нарастващите авторитарни сили. По-нататъшното развитие на международните отношения е по-противоречиво от всякога. В такъв свят има смисъл да не се обвързват резервите на централната банка с една държава — която и да било тя.

С изключение на Европа, която спря мащабните покупки на благородни метали преди няколко десетилетия, най-големите играчи включват всички онези страни, чиито връзки със Съединените щати отслабват с всеки изминал ден: Китай, Русия и Саудитска Арабия.

Чрез твърди мерки Вашингтон постига валутно господство – независимо дали принуждава френските банки да се съобразят със санкциите на САЩ, чрез решения, които принуждават политиците в Хонконг да плащат в купища пари, или чрез замразяване на руските резерви.

В такава ситуация златото изглежда като изкусителна алтернатива.

Но и в този случай никой не е отменил рисковете.

Например Венецуела се състезава с Обединеното кралство вече три години за това кой да управлява запасите от ценни метали в лондонските банки: нейният де факто президент или неговият политически съперник. Засега лидерът на опозицията Хуан Гуайдо печели — именно той беше признат от британското правителство.

Така че, когато настъпи истинският зомби апокалипсис, дори златото може да не ви спаси.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа