Иран арестува известни актриси за сваляне на забрадките

Иран арестува известни актриси за сваляне на забрадките
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

Иран арестува две известни актриси, които изразиха солидарност с протестното движение в страната и свалиха забрадките си публично, според държавните медии. Хенгаме Газиани и Катаюн Риахи бяха задържани, след като бяха призовани от прокурори, които разглеждат техните „провокативни" публикации в социалните медии, съобщи иранската държавна информационна агенция IRNA.
Духовното ръководство на Иран е разтърсено от повече от два месеца демонстрации, предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, арестувана от моралната полиция в Техеран. Властите в ислямската република описват протестите като "бунтове" и обвиняват западните врагове на страната, че ги подклаждат.
В събота Газиани публикува видео в Instagram, на което сваля хиджаба си. Видеото показва Газиани, обърната към камерата, без да говори, след което се обръща и връзва косата си на опашка. „Може би това ще е последният ми пост. От този момент нататък каквото и да се случи с мен, знайте, че както винаги съм с иранския народ до последния си дъх", написа тя.
Иранските държавни медии съобщиха, че тя е била арестувана „за подбуждане и подкрепа на бунтовете и за комуникация с опозиционни медии".
По-късно Риахи беше арестувана като част от същото разследване, каза IRNA. Актрисата, която участва в поредица от награждавани филми и е известна също с благотворителната си дейност, през септември даде интервю без да носи хиджаб за базираната в Лондон Iran International TV – канал, презиран от режима. Тя изрази солидарност с протестите, които заляха Иран след смъртта на Махса Амини, както и противопоставяне на задължителното носене на хиджаб.
Иранската група за правата на човека казва, че държавните репресии са довели до смъртта на най-малко 378 души, сред които 47 деца. Властите са издали смъртни присъди на шестима души заради демонстрациите, докато Amnesty International казва, че най-малко 21 души са били обвинени в престъпления, които могат да доведат до смъртно наказание. Кампанията от масови арести хвана в капана спортисти, знаменитости и журналисти.
Треньорът на един от най-известните ирански футболни отбори ФК Персеполис, Яхя Голмохамади, от беше сред известните личности, разпитани за коментари за протестите, съобщиха иранските медии.
Ръководителят на боксовата федерация на Иран Хосейн Суори каза, че няма да се върне у дома от турнир в Испания. „Не мога повече да служа на моята скъпа страна в система, която толкова лесно пролива кръвта на човешки същества", каза той във видео в събота.
На световното първенство по футбол в Катар капитанът на националния отбор Ехсан Хайсафи каза, че играчите на Иран искат да бъдат „гласът на хората у дома".

Станете почитател на Класа