Шефът на НАТО призова Швеция и Финландия да разширят борбата срещу тероризма

Шефът на НАТО призова Швеция и Финландия да разширят борбата срещу тероризма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

„Швеция и Финландия трябва да затегнат законодателството си в областта на тероризма и да засилят сътрудничеството си с НАТО, включително с Турция, за да се борят с тероризма и определените като терористични организации като ПКК", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за шведската обществена телевизия SVT.
„Това е важно за Турция, тъй като Турция е страна от НАТО, която е била най-изложена на терористични атаки и следователно е загрижена за това. Трябва да е пропорционално, но Турция има право да се защитава от терористични атаки", каза той пред SVT.
Според шефа на НАТО е "нормално ратифицирането на молбите за присъединяване на Швеция и Финландия да изисква време". Столтенберг каза, че 28 от 30-те страни членки вече са дали зелена светлина на двете северни страни. „Ненормалното този път е, че всичко мина толкова бързо", отбеляза той в интервюто.
Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО на 18 май, но Турция незабавно блокира кандидатурите им за влизане във водения от САЩ блок, изисквайки скандинавските страни да обявят кюрдските организации за терористични групи, да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или съучастие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. в страната и премахване на забраната за износ на оръжие за Анкара.
На 28 юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с финландския си колега Саули Ниинисто, тогавашния шведски премиер Магдалена Андершон и Йенс Столтенберг от НАТО. Страните подписаха меморандум, който отваря пътя за присъединяването на Стокхолм и Хелзинки към военния съюз. Както каза турският лидер, Швеция се ангажира да екстрадира над 70 лица, съучастници в терористична дейност.

Станете почитател на Класа