Руското здравно министерство предвижда нова вълна от COVID-19

Руското здравно министерство предвижда нова вълна от COVID-19
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

Подвариантът BQ.1.1 Cerberus на щама омикрон е по-заразен от своите предшественици, така че е възможна нова вълна от нови коронавирусни инфекции в Русия, каза водещият специалист по инфекциозни болести на руското министерство на здравеопазването Владимир Чуланов.
„Новият подвариант е версия на щама омикрон. Въпреки че няма информация, която да показва, че той е по-патогенен (т.е. причинява по-тежки симптоми), въпреки това може да се разпространи бързо. Ето защо не може да се изключи скок в случаите на коронавирус. Възрастните хора и пациентите с хронични заболявания трябва да бъдат особено внимателни през есенно-зимния сезон, защото те са основната част от хоспитализираните", каза експертът, цитиран в официалния канал на руското здравно министерство в Telegram.
Руската федерална служба за надзор върху защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на хората съобщи във вторник, че през изминалата седмица Русия не е регистрирала нови инфекции с подварианти BQ.1 Omicron и BQ.1.1 Cerberus, като BA.4 и BA.5 съставляват около 97% от всички случаи.

Станете почитател на Класа