Полицията в Сан Франциско предлага използването на роботи със „смъртоносна сила“

Полицията в Сан Франциско предлага използването на роботи със „смъртоносна сила“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

Полицейското управление в Сан Франциско предложи да бъде разрешено използването на роботи със „смъртоносна сила", когато реагират на инциденти, според Проект за политиките. Документът очертава как отделът предлага да използва колекцията си от роботи, които наброяват общо 17, въпреки че 12 не работят.
Устройствата с дистанционно управление обикновено се използват за инспекция на района и обезвреждане на бомби, каза говорител на полицията пред Mission Local. Отделът иска да ги използва за „обучение и симулации, криминални арести, критични инциденти, неотложни обстоятелства, изпълнение на заповед или по време на оценки на подозрителни устройства", според предложението.
По-новите модели роботи Remotec на отдела имат опционална оръжейна система, според Verge, а моделът F5A може да зарежда патрони за пушки, които често се използват при детонация на бомби. QinetiQ Talon също може да бъде оръжие – този модел, използван от американската армия, може да бъде модифициран, за да има картечници и гранатомети, според сайта.
Предложението на SFPD ще позволи на „тези роботи да убиват хора, когато рискът от загуба на живот на членове на обществото или служители е неизбежен и надвишава всяка друга възможност за сила, достъпна за SFPD". В него се казва, че „даването на роботите на способността да убиват ще помогне на служителите с наземна поддръжка и осведоменост за ситуацията".
Според Verge първоначалната версия на проекта не споменава смъртоносна сила, докато член на градския съвет на надзорните органи не добавил, че „роботите не трябва да се използват за използване на сила срещу никое лице". Отделът зачеркнал фразата и я преформулирал в изявлението, оправдаващо смъртоносната сила пред лицето на непосредствена опасност и липса на други възможности, според Mission Local.
Версия на документа е одобрена от комисията по правилата на Съвета на надзорниците. Очаква се решението на пълния съвет следващата седмица.
SFPD не отговори веднага на въпросите на Guardian. Говорител на отдел каза пред Verge, че „в момента няма какъв и да е конкретен план относно използването на смъртоносна сила от роботите, тъй като обстоятелство, което би изисквало такава сила ще бъде рядко и изключително".

Станете почитател на Класа