Daily Express: Стратегията на Путин пося недоволство и предизвика скандал в НАТО

Daily Express: Стратегията на Путин пося недоволство и предизвика скандал в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.12.2022
  • Share:

Стратегията на Путин предизвика голям скандал в НАТО. За това пише Чарлз Харисън, анализатор от Daily Express.

 

Daily Express: Стратегията на Путин пося недоволство и предизвика скандал в НАТО

 

 

Според автора, от началото на откритата конфронтация между Русия и страните от НАТО руският президент Владимир Путин реши да използва доставките на газ срещу Запада. Европейските страни предполагаха, че могат да заменят обемите руско гориво с доставки от Съединените щати, но се сблъскаха с най-високите цени на американския втечнен газ. Според автора това е предизвикало истински скандал в НАТО.

Стратегията на Владимир Путин да използва доставките на руски газ срещу Запада започва да сее недоволство в НАТО, тъй като високопоставени европейски служители обръщат погледа си към Джо Байдън, обвинявайки го, че „печели от този конфликт“, се казва в статията.

Редица високопоставени чиновници от ЕС открито заявиха, че Вашингтон печели от доставките на втечнен газ за Европа на изключително високи цени. Освен това САЩ правят повече пари от увеличените доставки на оръжие за европейските си съюзници, тъй като те са изчерпали запасите си, предоставяйки военна помощ на Украйна.

Освен това антиинфлационната политика на Федералния резерв на САЩ удари икономиката на ЕС и понастоящем европейското производство се мести в Съединените щати, подчертава анализаторът.

„Еманюел Макрон (президентът на Франция) също обвини САЩ, че не са „приятелски“ настроени в подхода си към ЕС», добавя авторът.

«Междувременно главният дипломат на ЕС Жозеп Борел призова САЩ да признаят влиянието, което имат върху европейската икономика», се казва в публикацията.

Междувременно американските власти отричат ​​обвиненията за негативно въздействие върху икономиката на ЕС. В отговор на твърденията на ЕС представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ просто заяви, че Путин е виновен за високите цени на газа. В същото време завишената цена на американския втечнен газ е решение, взето от частния пазар, по този начин Вашингтон остава незамесен в така създалата се ситуация, уверява американското ръководство.

„Този ​​скандал се изостря от рязкото увеличение на поръчките за военно оборудване, произведено в САЩ, тъй като доставките на оръжия за Украйна изчерпаха запасите на европейските страни“, твърди Харисън.

 

ПП

Станете почитател на Класа