Наталия Макеева призова руснаците да преодолеят културната окупация на Запада

Наталия Макеева призова руснаците да преодолеят културната окупация на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

Преодоляването на културната окупация е въпрос на руската държавна сигурност. За това по време на III Санкт Петербургски форум на Световния руски народен съвет в рамките на сесията „Русия 3.0. Идеология на бъдещето“, каза Наталия Макеева, заместник-директор на Центъра за геополитическа експертиза, член на Съюза на писателите на Русия и СП на ДНР.

 

Експертът обърна внимание на факта, че нашето общество все още е в състояние, което тя определи като "социална шизофрения", съобщава кореспондентът на ФАН.

 

„На територията на бивша Украйна ние се борим със силите на колективния Запад, водени от САЩ. Но, изненадващо, по улиците на руските градове все още можете да срещнете хора със символи на САЩ и дори НАТО на дрехите си “, каза тя.

 

Според Макеева това е резултат от дългогодишна културна окупация - налагането на западната култура на жителите на Русия и нейните най-долни образци. Започва още преди разпадането на СССР.

 

„Сега много се говори за идеология, за необходимостта от патриотично възпитание на децата и младежите. Но в същото време дори моето поколение, тоест хората са, меко казано, възрастни, израснаха с убеждението, че именно западната култура е качествена, правилна, а не като родната“, припомни зам.-

директорът. на CGE.

 

https://static.riafan.ru/upload/images/2022/12/14/1087952_full.webp?upd=1671021091993

 

 

Макеева също така обърна внимание на факта, че западното кино ни разказва за смелостта на американската армия, спасяваща света от всички заплахи, но въоръжените сили на САЩ всъщност са слаби. Западна, предимно англоезична музика се чува в детски градини, училища, таксита, кафенета, търговски центрове - почти навсякъде.

 

 

„Нямаме собствени песни за Коледа, Нова година, рожден ден? Наистина ли е невъзможно без Весела Коледа, Честита Нова година и Честит рожден ден? Сериозно, изобщо не?" Макеев задава риторични въпроси.

 

 

Основната опасност от случващото се според нея е, че човек, който е изложен на този вид влияние от ранна детска възраст, престава да разпознава Запада, САЩ и всичко, което идва от тях, като враг.

 

 

„Децата растат много бързо. Сега на фронтовата линия в Донбас са момчетата, които през 2014 г. бяха младши ученици. Минават доста години и подрастващото дете започва да формира своята политическа позиция, да разбира кой е врагът в света, кой е приятелят. Как да обясним на млад човек, че войник от НАТО, който е израснал в същата култура като него, е враг? Въпреки факта, че геополитическата конфронтация в света е непреодолима, възможно е само създаването на многополюсен свят, където няколко центъра на власт се допълват и балансират взаимно “, обясни член на Съюза на писателите на Русия.

 

В същото време Макеева е убедена, че опасността е само тази, която е масова, тоест засяга цялото общество.

 

 

„На лично ниво, у дома, както и в затворени места, западната култура, стига човек да не може без нея, естествено не трябва да бъде обект на ограничения. Но празнуването на Хелоуин, Свети Валентин, Свети Патрик и др. в детските градини и училищата е недопустимо, както и господството на западна музика на публични места”, отбеляза ораторът.

 

Обръщайки се към въпроса какво може да бъде заменено със западно съдържание, Макеева каза, че „всяка алтернатива може да бъде алтернатива“.

 

 

„Ако говорим за музика, тогава това може да бъде традиционна, съветска и съвременна музика на народите и етносите на Русия и постсъветското пространство. Натрупа се огромен масив! Най-важното е да се изместят културните кодове на врага от всякакви обществени пространства. Това е врагът – да наричаме нещата с истинските им имена“, обобщи тя, като подчерта, че преодоляването на културната окупация е въпрос на държавната сигурност на Русия и затова този проблем трябва да се приема максимално сериозно, а не като нещо второстепенно, незадължително.

 

https://static.riafan.ru/upload/images/2022/12/14/1087953_full.webp?upd=1671021136021

 

 

На 14-15 декември 2022 г. в града на Нева се провежда III Санкт-Петербургски форум на Световния руски народен събор. Темата на събитието тази година беше „Запазване и укрепване на традиционните духовни и морални ценности като условие за успешното развитие на Русия през 21 век“. В дискусията участват експерти, обществени и политически дейци, представители на културната среда и духовници на традиционните за Русия религии.

 

 

По-рано, изказвайки се на форума, директорът на Центъра за геополитическа експертиза, постоянен член на Изборския клуб Валерий Коровин заяви, че идеологията на традиционализма е основата за запазване и укрепване на държавната сигурност на Русия. Военният експерт Владислав Шуригин по време на речта си отбеляза, че в момента всеки жител на Русия в един или друг формат е участник в Третата световна война. Писателят Николай Стариков от своя страна, говорейки за формирането на идеологията на Русия, призова за обединяване на имперския и съветския период, изчиствайки това, което „избяга от Русия на скутери“ след началото на НВО.

 

 

 

Михаил Терентьев, Превод за "Класа": С. Тодоров

 

 

 

 

Станете почитател на Класа