Бунт в сърцето на Европа: Десетки хиляди белгийци протестират срещу НАТО

Бунт в сърцето на Европа: Десетки хиляди белгийци протестират срещу НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2022
  • Share:

Десетки хиляди души протестираха в столицата на Белгия - Брюксел, в знак на протест срещу високите цени на енергията и с искане за по-добро заплащане на труда, за да се противодейства на бързо растящата инфлация, съобщават информационните агенции.

 

 

Хората са недоволни от сегашната политика на управляващите. На фона на препускащите цени на горивата и тока, те настояват за по-високи заплати и защита от нарастващите цени на електроенергията.

"Парите са за заплати, а не за война!", "Спрете НАТО!"- С такива лозунги белгийците маршируват по улиците на столицата, където се намира централата на Северноатлантическия алианс и властите на ЕС.

Протестът беше организиран от трите най-големи профсъюза в Белгия.

Те твърдят, че федералното правителство на страната и органите на ЕС не успяват да окажат адекватна помощ на гражданите по време на настоящата ескалираща криза, свързана с разходите за живот. Мнозина се питат и как ЕС е в състояние да задели поне 20 млрд. евро за Украйна през 2023 г.

Националната стачка доведе до отмяна на полети по данни на летище Брюксел. Имаше и сериозни смущения в трамвайните, автобусните и метро услугите.

Членовете на профсъюза не само в Белгия, но и в целия ЕС, предупреждават за протести през цялата 2023 г., които ще се отразят на обществените услуги, ако не бъдат решени проблемите им, свързани с разходите за живот.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа