Голямата идея: трябва ли истинската доброта да бъде безкористна?

Голямата идея: трябва ли истинската доброта да бъде безкористна?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2022
  • Share:

Елия Барбиери
„Наистина ми харесва да го правя: кара ме да се чувствам добре със себе си. Това ми дава тласък, психически и физически." В крайна сметка, не търсят ли много от нас начини да намерят повече смисъл в живота и да бъдат по-щастливи и по-здрави? Какво тогава е действието, което предизвиква такива положителни реакции? Отговорът: да бъдеш мил.
Все повече доказателства от областите на психологията и неврологията показват, че извършването на добри действия повишава психическото благополучие, подобрява физическото здраве и може дори да подобри продължителността на живота. Добротата е полезна не само за получателя, но и за дарителя.
През 2021 г. работих с екип от университета в Съсекс, за да създам теста за доброта. В това онлайн проучване взеха участие повече от 60 000 души. Открихме, че колкото повече добрини са направили хората, толкова по-голямо е тяхното благополучие.
На Коледа, ако някой наистина хареса подаръка, който сте избрали за него, удоволствието от подаряването може да бъде дори по-силно от удоволствието от получаването на подарък. Но подобни чувства не винаги ни устройват. Не трябва ли истинската доброта да бъде безкористна? Традиционно тя е свързана с представите за саможертва и поставяне на благосъстоянието на другите хора пред вашето собствено. Всъщност някои от тези, които изследват добротата, твърдят, че определящ елемент е, че лицето, което извършва действието, трябва да се откаже от нещо, за да помогне на някой друг - а не да спечели лично. Това физически може да е така. Ако отстъпя мястото си на възрастен човек в претъпкан рейс, той се оказва седнал, а аз прав. Загубих от добротата си. По същия начин, ако се откажете от няколко часа седмично, за да станете доброволец в местната хранителна банка, вие жертвате време, за да помогнете на другите. Вие не се възползвате пряко от вашата доброта.
И все пак, когато отстъпя мястото си или вие доброволно отделите времето си, ние сме склонни да усещаме топъл блясък на самодоволство, блясък, който се вижда при сканиране на мозъка, блясък, който е различен от удоволствието, което се регистрира, когато спечелим нещо за себе си. Можем да се възползваме и чрез реципрочност. Можем да действаме любезно сега, дори ако това е на известна цена за нас, знаейки, че в някакъв момент в бъдеще някой ще действа любезно към нас, когато имаме нужда от помощ. Реципрочността е помагала на хората да работят заедно, да оцеляват и да процъфтяват в продължение на хиляди години.
Да бъдем добри имат такива еволюционни ползи, че нашият мозък ни възнаграждава за това, тласкайки ни към това поведение. Но биологичният тласък не означава, че радостта е опетнена. Това е малко като секс. Еволюционната цел на секса е да се възпроизвежда, но това не означава, че сексът не трябва да бъде забавен, когато не се опитвате да правите бебета.
Добротата не е просто транзакционна дейност: единият дава, другият взема. По-скоро това е споделено, двупосочно начинание. Само в екстремни ситуации добротата включва пълно или почти пълно отричане от себе си, като например когато хората рискуват или жертват живота си, за да спасят живота на другите. И дори в тези ситуации, ако героят оцелее, той може лично да спечели от действията си чрез огромно подобряване на репутацията си.
По-малко възвишените актове на доброта, междувременно, обикновено имат смесени мотивации, включително да се чувстваме положително за себе си и да изглеждаме добре в очите на другите. С други думи, има елемент на личен интерес в това да бъдеш добър към другите – и в това няма нищо лошо.
Това не означава, че безкористната доброта трябва да бъде заменена от егоистична доброта. Ако например единствената причина, поради която искате да помогнете при приготвянето на коледен обяд за бездомни хора, е да можете да публикувате в социалните медии и да получите много харесвания от вашите приятели и последователи, вероятно трябва да проверите мотивацията си. Любезните действия не трябва да се извършват изцяло цинично в търсене на похвала или в опит да изглеждате по-привлекателни. Те трябва да бъдат автентични. Никой не иска да бъде обвинен в опетнен алтруизъм, но ако резултатът от това да се наслаждавате на вашата доброта е, че го правите по-често и сумата от добродетели в света се увеличава, тогава това със сигурност е нещо добро.
Да действаш любезно може да е трудно: изисква усилия и не винаги се оценява напълно. Но защото това е вярно, не бива да се чувствате виновни за това топло сияние или да вярвате, че то омаловажава проявата на доброта. Има много доказателства, например, че даряването за благотворителен апел ни кара да се чувстваме добре, но парите, които даваме на Коледа, наистина помагат на получателите.
В теста за доброта хората бяха попитани кои думи биха използвали, за да опишат как се чувстват, след като са получили акт на доброта. Като цяло те ни казаха, че се чувстват щастливи, обичани, облекчени, подкрепени или топли. Ако това е положителното въздействие, което можем да имаме, като сме любезни, не бива да се вкопчваме твърде много в чистотата на нашата мотивация. Добротата може да бъде напълно безкористна, но по-често ще имаме смесица от намерения. Защо не се възползваме от тези предимства и не бъдем по-добри по-често?

Станете почитател на Класа