Китай навлиза в неизследвани води, докато Си затяга хватката си

Китай навлиза в неизследвани води, докато Си затяга хватката си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2022
  • Share:

Хелън Дейвидсън
В началото на 2022 г., докато голяма част от света се бореше с Covid и задаващата се война в Украйна, животът в Китай беше относително спокоен. Стратегията за нулев Covid на Си Дзинпин работеше и случаите бяха малко. Имаше локдауни, но те бяха подредени и хората се съобразяваха. Тази стабилност беше точно това, което Си вероятно се надяваше да окръжава вземането му на исторически трети мандат начело на възходящ Китай: икономическата доминация, вътрешният контрол, анексиране на Тайван и засиленото глобално влияние бяха на дневен ред.
Но вместо това в края на годината и началото на 2023 г. Китай навлиза в неизследвана територия. През последните 12 месеца имаше значителни жилищни и икономически проблеми, кризата в Тайванския пролив през август, западните санкции срещу нарушенията на човешките права в Китай и ограниченията на САЩ върху процъфтяващата индустрия за чипове и обърканото приятелство с Русия. Си пое третия си мандат, но седмици по-късно протести заляха страната, включвайки удивително смели прояви на несъгласие с политиката за нулев Covid.
На 20-ия конгрес на партията през октомври Си си осигури трети петгодишен мандат, превръщайки се в най-влиятелния лидер на Китай след Мао Цзедун. Той преобърна това, което неговите предшественици бяха установили специално, за да предотвратят централизиране на властта около индивид. Той закрепи „мисълта на Си Дзинпин" като ядро на платформата на партията и прочисти членовете на съперничеща фракция, символизирана от странното отстраняване на лидера на фракцията, бившия президент Ху Дзинтао, от Конгресната зала. Вече неконтролираната политическа власт на Си провокира страхове за това какви решения може да вземе, докато е заобиколен от хора, които подкрепят.
Най-тревожният от плановете на Си е да анексира Тайван, но анализаторите не предвиждат опит за превземането му в близко бъдеще. През изминалата година имаше рекордно увеличение на китайската военна активност към самоуправляващата се демокрация. През август първата бяла книга за Тайван от епохата на Си отново потвърди желанието на Китайската комунистическа партия (ККП) да използва сила, за да превземе острова. Посещението на говорителя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе даде повод на Пекин да демонстрира силата си, ескалирайки вече агресивния военен тормоз до рекордни нива. САЩ са ключов играч в отношенията между двете страни на пролива и увеличиха подкрепата си за Тайван със сигнали за предоставянето му на статут на „неосновен съюзник в НАТО" и големи суми за отбрана и оръжия. Ма Чун-Вей от университета Тамканг в Тайван казва, че Китай наистина не може да противодейства на САЩ, така че вместо това насочва реакцията към Тайван и неговите 23,5 милиона души. Очаква се когнитивната и кибервойната и актовете на икономическа принуда да се увеличат преди следващите президентски избори в Тайван в началото на 2024 г.
Действията на ККП спрямо Тайван са ключова причина за рязкото влошаване на отношенията на Си със Запада. Продължаващото партийно преследване на дисидентите в Хонконг и злоупотребите в Синцзян също увеличиха разделението.
Отношенията бяха допълнително обтегнати от нахлуването на Русия в Украйна (което Пекин отказа да осъди) само седмици след като Си и Владимир Путин обявиха „безгранично" приятелство. Инвазията причини политическо главоболие на Си и го постави в сложно място на световната сцена, докато войната продължава. Той трябваше да балансира между съюза си с Путин, желанието си да не попадне в антируските санкции и продължаващото съперничество между Китай и Русия за мека сила и търговски пътища в Централна Азия.
Междувременно скандалните дипломати също не помогнаха на отношенията на Си със Запада. През декември генералният консул на Китай в Манчестър, Англия, и петима други дипломати бяха изпратени у дома от Пекин и избягаха от разпит от полицията на Обединеното кралство за ролята им в побоя на протестиращ за демокрацията в Хонконг пред консулството в града през октомври.
Но глобалните отношения все още имат значение за Си. След като подписа третия си мандат, той започна глобалната среща, разговаряйки с десетки държавни глави, включително Джо Байдън. Си се опитва да подобри имиджа на своето правителство „след твърде много резки и провокативни политики".
Ограниченията за нулев Covid и почти колапсът на сектора за развитие на имоти наказаха китайската икономика тази година. Колебливата икономика може допълнително да провокира вътрешно разочарование, което достигна своя връх през 2022 г. Това, което се превърна в най-значимите протести в Китай от 1989 г. насам, бяха предимно срещу ограниченията за Covid, но се появиха и оплаквания от цензура и настроения срещу Си. Протестите събудиха някои китайци за отношението на правителството към техните малцинства и дисиденти.
Властите предприеха бърз полицейски отговор, за да спрат недоволството, но протестите изглежда имаха ефект: в рамките на една седмица системата с нулев Covid, която мнозина смятаха, че ще съществува още много месеци, ако не и години, беше внезапно демонтирана.
Без блокировки, карантина, ограничения за пътуване или масови тестове, случаите на Covid скочиха в Китай. Предвиждат се масови смъртни случаи, като оценките са до един милион души, умиращи от вируса.
Изминалата година донесе много повече за Китай, отколкото Си се надяваше или анализаторите очакваха.
В крайна сметка събитията все още до голяма степен са в полза на Си, дори и протестите да премахнат блясъка на лидерството му, но натрупването на почти диктаторска власт от Си ще струва скъпо на Китай.

Станете почитател на Класа