Всички планети в Слънчевата система бяха видими на нощното небе

Всички планети в Слънчевата система бяха видими на нощното небе
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2022
  • Share:

Всички планети от Слънчевата система се виждаха едновременно на нощното небе в сряда, което се смята от експертите за рядко астрономическо събитие.
Венера, Меркурий, Сатурн, Юпитер и Марс можеха да се видят с невъоръжено око в този ред в северното полукълбо, като се започне от югозападния хоризонт на изток.
Уран, разположен между Марс и Юпитер, и Нептун, между Сатурн и Юпитер, могат да се видят с бинокъл или телескоп до края на годината.
Всичките осем планети се появиха само на 1,5 градуса една от друга в сряда вечерта и достигнаха най-близката си точка в четвъртък в 21:00 GMT.
Всеки ден до края на годината планетите могат да бъдат забелязани ниско на запад, като най-ясният изглед се очаква да бъде около 30 минути след залез слънце, като Венера изчезва около 40 минути по-късно.
Джанлука Маси, астроном от проекта за виртуален телескоп в Италия, каза пред Newsweek: „Тези нощи можем да видим всички планети от нашата слънчева система с един поглед, скоро след залез слънце. Случва се от време на време, но винаги е зрелищна гледка."
Меркурий е най-трудната планета за виждане без увеличение, тъй като се намира в ярката част от небето. Въпреки това, той може да бъде забелязан близо до много по-ярката Венера. Останалите планети се подреждат на изток, като Юпитер изглежда по-ярък от всички звезди и високо в южното небе.
Не се очаква Юпитер да се вижда около полунощ. Марс трябваше да бъде видим цяла нощ, след като изгря на изток точно преди залез слънце в сряда, и изглежда червен и по-ярък от повечето звезди.
Сатурн, втората по големина планета, ще е със златист цвят, когато се появи на югозапад след падането на мрака всеки ден до 2023 г. Луната се очаква да се появи като полумесец между Юпитер и Сатурн.
Последният път, когато всички планети бяха видими в небето едновременно, беше през юни.
Друго значимо събитие за астрономите е метеорният поток Квадрантиди, който се очаква да достигне пика си около 3 януари и е известен с това, че произвежда сини метеори, пътуващи с 40 км в секунда, изглеждащи като ярки огнени топки.

Станете почитател на Класа