Инвеститорите на опашка в Mastodon, след поглъщането на Twitter от Илон Мъск

Инвеститорите на опашка в Mastodon, след поглъщането на Twitter от Илон Мъск
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2022
  • Share:

Евгени Рочко, основателят на Mastodon, вече е отхвърлил над пет оферти от частни инвестиционни компании от Силициевата долина, желаещи да вложат „стотици хиляди долари" в продукта. Конкурентът на Twitter нараства популярността си след хаотичния дебют на Илон Мъск като собственик на социални медии.
Новата социална мрежа стартира с отворен код през 2016. След придобиването на Twitter от Мъск за 44 милиарда долара през октомври, популярността на Mastodon нарасна бързо. Миналата седмица Рочко каза, че Mastodon е скочил от 300 000 на 2,5 милиона активни месечни потребители след сделката за Twitter, след която Мъск възстанови забранени акаунти като този на Доналд Тръмп и временно спря журналисти и публикации, включително в New York Times и Washington Post.
Рочко, немски разработчик на софтуер, каза пред FT, че статутът на неговата платформа като организация с нестопанска цел е „недосегаем" и нейната независимост е част от привлекателността й за потребителите. „Mastodon няма да се превърне в нищо от това, което мразите в Twitter. Това е разликата в парадигмите между платформите".
В публикация в блог Рочко написа: „Централизираните платформи могат да наложат произволни и несправедливи ограничения върху това, което можете и не можете да кажете. Ние в Mastodon вярваме, че не е нужно да има посредник между вас и вашата аудитория и че журналистите и особено държавните институции не трябва да разчитат на частна платформа, за да достигнат до обществеността".
Mastodon се състои от „инстанции" или децентрализирани сървъри. Два от най-популярните се управляват от Рочко, а многото по-малки са управлявани от потребителите. Ако участвате в сървър, той може да комуникира с потребители на други сървъри.

Станете почитател на Класа