Полицията в Китай проследява протестите, чрез „аларми“ в софтуера Hikvision

Полицията в Китай проследява протестите, чрез „аларми“ в софтуера Hikvision
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2022
  • Share:

Китайската полиция може да настрои „аларми" за различни протестни дейности, използвайки софтуерна платформа, предоставена от Hikvision, голям китайски производител на камери и видеонаблюдение, научи Guardian. Описанията на протестната дейност, изброени сред алармите, включват „събиране на тълпи за нарушаване на реда на обществени места", „незаконно събрание, шествие, демонстрация" и заплахи за „петиция".
Тези дейности са изброени заедно с престъпления като „хазарт" или разрушителни събития като „опасност от пожар" в технически документи, достъпни на уебсайта на Hikvision и предоставени на Guardian от фирмата за наблюдение Internet Protocol Video Market (IPVM). Уебсайтът на компанията също включва аларми за „религия" и „Фалун Гонг" – духовно движение, забранено в Китай и категоризирано като култ от правителството.
Констатациите идват месец след като в Китай избухнаха масови протести срещу политиките на страната за нулев Covid. Въпреки че демонстрациите доведоха до облекчаване на ограниченията от страна на правителството, много протестиращи по-късно получиха обаждания от полицията.
Правителството на САЩ отдавна държи Hikvision на мушка. Компанията беше поставена в черен списък на Министерството на търговията, който ограничава използването на федерални средства за закупуване на оборудване, произведено от фирмата, както и износа на САЩ за фирмата за наблюдение заради съучастието й в нарушения на човешките права, свързани с масовото затваряне в Китай на уйгури и други етнически малцинства. През ноември Федералната комисия по комуникациите също така въведе нови правила, които забраняват вноса в САЩ и продажбите на бъдещо комуникационно оборудване на Hikvision.
Докато Hikvision е най-известен със своето оборудване за камери, компанията се присъедини към други играчи в разработването и предоставянето на централизирани платформи за полицията и други правоприлагащи органи за поддържане, управление, анализиране и реагиране на информация, събрана чрез множеството камери, поставени в Китай. Hikvision предлага своята облачна платформа, наречена Infovision IoT, като средство за „осигуряване за полицията на интелигентно вземане на решения и услуги за обществена сигурност". По-рано компанията беше обект на критики за разработването на способности за откриване на уйгури и други малцинства. През 2018 г. тя спечели договор за инсталиране на системи за лицево разпознаване на входа на 967 джамии, както и на лагери за превъзпитание, където са били задържани уйгури и много членове на други етнически малцинства. Това е само малка част от по-голямата кампания на китайското правителство за използване на технологии за наблюдение и проследяване на членове на религиозни и други малцинствени групи.
Hikvision оспори всички доклади за това, че са позволили на китайското правителство да се насочи към уйгурите.

Станете почитател на Класа