Джак Ма предаде контрола върху финтех гиганта Ant Group: Какво означава това

Джак Ма предаде контрола върху финтех гиганта Ant Group: Какво означава това
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2023
  • Share:

Китайският милиардер Джак Ма, основател на Ant Group, се отказва от контрола си над гиганта за финансови технологии, след като от години насам той страда от сериозни регулаторни репресии.

 

 

В официално изявление на Ant Group се посочва, че след промяната никой няма да има цялостен контрол. Досега Ма, който от години насам не е в ръководството на компанията, държеше 50,52% от акциите ѝ с право на глас чрез Hangzhou Yunbo и две други дружества, като това му позволяваше да определя нейната посока.

След решението му да се откаже от този контрол, той ще разполага с малко над 6% от акциите на Ant Group, а решенията за финтех гиганта ще се взимат от 10-членен съвет.

В него Ма ще има един глас, докато други ще отидат за ръководството на компанията, представители на служителите и други.

В изявлението се посочва, че корекцията на правата на глас цели да направи структурата на акционерите на компанията "по-прозрачна и диверсифицирана". Оттам подчертават обаче, че рокадите няма да доведат до промяна в икономическите интереси на който и да е акционер на Ant Group.

Според пазарния стратег Редмънд Уонг от Saxo Markets решението на Ма да преотстъпи контрола върху Ant и други бизнеси е бил договорен с китайските власти, посочват от Bloomberg.

Тази промяна, според Уонг, ще спомогне за успокояването на ситуацията около бизнес групата, като ще премахне някои несигурности и ще проправи пътя за развитие и разширяване на операциите ѝ. Той е на мнение също така, че с този ход ще се подобрят и настроенията на инвеститорите към китайските технологични компании. 

Новината вече предизвика реакции на пазарите, като акциите на листнати на борсата китайски компании, в които Ant Group е основен акционер, се повишиха в понеделник. Действията срещу Ant Group дойдоха на фона на откровени критики от страна на Ма към банковия сектор на страната. В свои изказвания той коментира, че традиционните банки в Китай имали "манталитет на заложна къща".

Най-значителен е скокът при листнатите в Хонконг акции на Alibaba, които увеличиха стойността си със 7%. Ръст се наблюдава и при тези на Longshine Technology Group Co Ltd, Jilin Zhengyuan, Shanghai Golden Bridge Infotech Co, Orbbec Inc и Hundsun Technologies.

Ant косвено притежава дялове в тези компании, вариращи от над 20% до малко над 5%.

57-годишният Джак Ма, бивш учител по английски език, основава гиганта за електронна търговия Alibaba през 1999 г., като тази компания става основа на неговата бъдеща финансова империя. С течение на времето той създава мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 млрд. потребители, а след това я развива до инвестиционна платформа и голям бизнес за микрокредитиране.

През 2014 г. Alipay беше отцепена в отделна компания с името Ant Group Services, която да развива именно този финансов и инвестиционен бизнес. Така до края на десетилетието се очакваше Ant да бъде оценена на повече от 300 млрд. долара, ако реши да стане публична.

В началото на 2020 г. обаче компанията попадна под прицела на правителството в Пекин.

Китайските регулатори подеха кампания за намаляване на влиянието и властта на компаниите в технологичния сектор. Според някои анализатори това беше директен опит на правителството да "унижи" компания, която е станала твърде мощна, и бизнес лидер, който е станал твърде откровен.

По време на финансова конференция през ноември 2020 г. той също така похвали достойнствата на цифровата банкова система и подчерта, че бъдещите решения за отпускане на заеми трябва да се основават на данни, а не на обезпечение.

След тази критика планираното предлагане на фондовия пазар на Ant Group беше внезапно спряно, а Ма буквално изчезна от публични събития за около три месеца, предизвиквайки с това спекулации относно местонахождението си.

През януари 2021 г. той в крайна сметка се появи в предварително записано обръщение за годишния форум на спонсорираната от благотворителната му фондация инициатива "За учителите в селските региони", в което посочи, че китайските предприемачи трябва да служат на общата визия на властите за постигане на общото благо за страната.

Тогава мнозина посочиха, че бизнесменът е изглеждал като заложник, четящ исканията на похитителите си във видео.

Ефектът от това обаче беше, че много от неговите колеги мениджъри и собственици на компании от технологичния сектор се отказаха от официалните си корпоративни позиции и увеличиха даренията за благотворителност, за да се съобразят с визията на президента Си Дзинпин за постигане на "общ просперитет".

Междувременно Ant се съсредоточи върху преустройството на бизнес операциите си, за да успокои регулаторите. В тази рамка беше увеличена капиталовата обезпеченост за филиала на компанията за потребителски кредити.

Според много анализатори това може да се разглежда като сигнал за напредък в преструктурирането на компанията и е премахване на пречка в стремежа му да получи лиценз за финансов холдинг.

След тези промени компанията вече може да отпусне заеми за около 400-500 млрд. юана по изчисления на Bloomberg.

Също така беше инициирано изграждането на защитни стени в екосистемата, която някога позволяваше на компанията да насочва трафика от платежната платформа Alipay към услуги като управление на богатството и потребителско кредитиране.

Сегашните промени в Ant Group и преразпределението на правата за гласуване означават, че компанията ще трябва да изчака по-дълго за дългоочакваното си връщане на пазара като публична компания.

В правилата на Шанхайската борса има изискване към дружествата, които искат да бъдат листнати като публични, че не може през последните две години да са правили промени в контролните си органи. За фондовата борса в Хонконг този период на изчакване е една година.

Колкото до самия Джак Ма, той в момента е извън Китай. Преди месеци беше забелязан да посещава минерални извори и да кара ски в Япония, докато преди дни в социалните медии се появиха публикации, че е в Тайланд и посещава местни ресторанти.

 

Станете почитател на Класа