Разочароващ край на британската космическа мисия

Разочароващ край на британската космическа мисия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2023
  • Share:

Историческата британска космическа мисия, излетяла от Корнуол, завърши с горчиво разочарование, след като ракетата, носеща първите сателити, изстреляни от британска земя, не успя да достигне орбита и беше изгубена. Под възгласи и аплодисменти от тълпата, която се беше събрала на космодрума Корнуол, за да гледа изстрелването, преустроен Boeing 747, наречен Cosmic Girl, излетя в понеделник вечерта и се отправи през Атлантика.
Той успешно пусна своята ракета, наречена LauncherOne, носеща полезен товар от девет сателита край южния бряг на Ирландия. Но малко след това Virgin Orbit, която ръководи мисията, обяви, че е имало „аномалия и ракетата не е успяла да достигне необходимата височина".
Ракетата и сателитите бяха изгубени, но космическата агенция на Обединеното кралство настоя, че не представляват опасност и се очаква да изгорят или да се разпаднат над северния Атлантик. Самолетът 747 се върна безопасно в Корнуол.
Мат Арчър, директор на комерсиалните космически полети в Британската космическа агенция, каза, че е силно разочарован, че мисията не е била успешна – но все пак е доволен, че първото изстрелване на сателити от Европа е извършено от британска земя. Той каза, че първата част от изстрелването на двустепенната ракета е преминала добре, но втората степен се е провалила и ракетата не е достигнала необходимата височина и орбита.
„Не знаем какво е причинило аномалията, но постигнахме изстрелване. Много позитиви бяха постигнати. Космосът е трудно начинание. Знаехме, че крие риск от провал. Стартиранията не винаги работят. Създадохме условия за стартиране тук. Показахме, че можем да го направим и ще се опитаме да го направим отново" каза той.
Арчър потвърди, че ракетата и сателитите са изгубени. Той каза, „Траекторията на ракетата я поставя над основните водни райони, така че е напълно безопасно за хората", каза той.
Британският астронавт Тим Пийк написа в Туитър: „Толкова разочароващо – но излизането в космоса е трудно и ще бъдат научени ценни уроци."
Досега Обединеното кралство беше силно в производството на сателити и интерпретирането на данните, които те дават, но не успяваше да ги изстреля. Като се има предвид, че мисията беше кръстена Cosmic Girl на песен на Ролинг Стоунс, събитието имаше и атрибутите на музикален фестивал. Майк Уайт от Пар в Корнуол каза: „Това е смисълът на откриването и пионерството. Напомня на всички, че е сложно. Те ще се оправят следващия път."

Станете почитател на Класа