Останките на неуспешния преврат в Бразилия

Останките на неуспешния преврат в Бразилия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2023
  • Share:

Том Филипс
Сини мустаци на Адолф Хитлер бяха намазани върху портрет на херцога на Каксиас, министър-председател от 19-ти век, в президентския дворец на Бразилия. Мултимилионен шедьовър на модернистичната легенда Емилиано Ди Кавалканти беше намушкан седем пъти. Дори залите за пресата в двореца не избегнаха гнева на хилядите крайнодесни бунтовници, когато щурмуваха в неделя Двореца, Националния конгрес и Върховния съд.
След като си пробили път в спиращото дъха извито творение на Оскар Нимайер, екстремистите са се облекчавали в залата за пресата и са се изхождали в стаята за фотографите. „Всичко вонеше на урина и бира", каза един служител на двореца когато влязоха отново в сградата, за да открият сцените на невъобразимо опустошение.
Дворецът Planalto и Националният конгрес са архитектурни скъпоценни камъни в сърцето на дръзката визия на Нимайер и урбаниста Лусио Коста от 1950 г. за нова, насочена към бъдещето Бразилия. Сега изглежда, че и двете сгради са били засегнати от природно бедствие, външните им прозорци са разбити от бушуващи болсонаристи, отчаяни да отменят резултата от изборите през октомври, които техният радикален лидер загуби от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва.
В музея на Сената на табелите все още пише: „Моля, не докосвайте произведението на изкуството". Но бунтовниците пренебрегнаха това, когато нахлуха в изложбената зала и започнаха да разрушават стотици години бразилско изкуство и политическа история.
С нож са били посечени портретите на бившите президенти на Сената Ренан Калейрос и Хосе Сарни. Копие от бразилската конституция беше ударено през горната част на витрина и сега е рамкирано от парчета счупено стъкло.
Отвън десните бунтовници оставиха свои произведения на изкуството; грубо надраскани графити, изискващи про-Болсонаро военен преврат и „край на комунистическата заплаха", за която те са убедени, че е завладяла Бразилия с изборната победа на Лула.
Наблизо входът към офисите на настоящия президент на сената, Родриго Пачеко, изглежда като банка, която е била мишена на нападатели. Китайски рентгенов апарат лежеше настрани; парчета стъкло покриваха пода; интернет кабелите висяха от тавана като лиани; два натрошени настолни компютъра лежаха на маса, дънните им платки се изсипаха отвътре.
В президентския дворец има подобни сцени на безпричинно и често инфантилно разрушение. Павета бяха изкъртени от входа, където само една седмица по-рано стотици гости бяха отпразнували встъпването в длъжност на Лула и това, което се надяваха да бъде прогресивна нова ера на помирение и опазване на околната среда след четири години на разделение и омраза.
Бунтовниците стигнаха до вътрешното светилище на това, което би трябвало да е един от най-сигурните адреси в Бразилия, оставяйки следа от разрушение и ярост след себе си и много въпроси за това как такава политически чувствителна сграда е могла да бъде оставена толкова слабо охранявана.
Тълпата не успя да влезе в офисите на президента Лула, но други стаи бяха разграбени и разбити. С флумастер бяха надраскани къдрави линии по тавана на коридора, зает от членовете на Бюрото за институционална сигурност, което отговаря за безопасността на президента. От счупените прозорци бяха хвърляни столове, а бунтовниците се опитаха да подпалят диван.
Един от най-близките помощници на Лула, Селсо Аморим, каза, че неговият кабинет и този на първата дама на Бразилия, Росанджела Лула да Силва, са били вандализирани, като бунтовниците изглежда са опустошили работното й място с особено удоволствие.
Журналистите не бяха допуснати до третата разграбена сграда, Върховният съд, докато криминалистите от федералната полиция си проправяха път през останките в търсене на пръстови отпечатъци, улики и може би дори капани, оставени от болсонаристите. Но белите графити по фасадата на съда говореха за разбоя, който се беше разгърнал вътре. „Аз дойдох, аз спечелих", гласеше един намазан лозунг. Друг гласи: „Загубихте, мръснико".
„Това е сърцераздирателно", каза военен полицай, който охраняваше съда и каза, че няколко негови колеги са били ранени по време на буйството на Болсонаро. „Да се надяваме, че предстоят по-добри дни."

Станете почитател на Класа