Камарата на представителите прие правила, които демократите наричат „рекет към Америка“

Камарата на представителите прие правила, които демократите наричат „рекет към Америка“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2023
  • Share:

Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ в понеделник прие пакет от вътрешни правила, които дават на десните хардлайнери по-голямо влияние върху новоизбрания републикански говорител на камарата Кевин Маккарти.
Законодателите гласуваха с 220-213 за закона, като само един републиканец гласува против. Всички 212 демократи гласуваха против пакета от правила, заявявайки, че е пълен с отстъпки за дясното крило на Републиканската партия.
Пакетът от правила, който ще ръководи дейността на Камарата през следващите две години, представлява ранен тест за способността на Маккарти да поддържа фракцията си заедно, след като той претърпя унижението на 14 неуспешни гласувания миналата седмица от ръцете на 20 хардлайнери, преди най-накрая да бъде избран за председател в събота.
Законодателството включва ключови отстъпки, които хардлайнерите търсеха и Маккарти се съгласи в преследване на чукчето на спикър. Промените включват възможност един депутат да поиска отстраняването му по всяко време. Други промени биха поставили нови ограничения върху федералните разходи, потенциално ограничавайки способността на Маккарти да договаря пакети за правителствено финансиране с президента Джо Байдън, чиито колеги демократи контролират Сената.
Демократите заклеймиха законодателството като пакет от правила на „Мага екстремистите", който би дал предимство на богатите корпорации пред работниците, подкопавайки етичните стандарти на Конгреса и водейки до допълнителни ограничения върху услугите за аборти. „Тези правила не са сериозен опит за управление. Те по същество са бележка за рекет към Америка от крайнодесните", каза конгресменът Джим Макгавърн.
Множество републиканци от върховното ръководство показаха в неделя, че може да откажат подкрепата си за новия пакет от правила, освен ако не бъдат разкрити повече подробности за отстъпките на Маккарти, направени отдясно, като например обещаващи председателства на мощни комисии, които по-отдавна установени и по-умерени членове са гледали. Групи за натиск се намесиха, за да изяснят, че ще има последствия, ако първото гласуване на поста на Маккарти се превърне в противопоставяне.
Самият пакет беше публикуван в петък вечерта и включва мярка, позволяваща на един член да наложи „предложение за освобождаване" на председателския пост, което вече отслабва позицията на Маккарти и ключово искане на консерваторите, които се въздържат. Той също така включва възстановяване на разпоредба, която позволява на законодателите да предлагат изменения в законопроекти за бюджетни кредити, добавя 72-часов прозорец за членовете да четат законопроектите, преди да гласуват, и ангажимент за гласуване на законодателство относно ограниченията на мандата на членовете на Конгреса.

Станете почитател на Класа