Министерството на правосъдието разследва и Байдън за съхранявани секретни документи

Министерството на правосъдието разследва и Байдън за съхранявани секретни документи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2023
  • Share:

Министерството на правосъдието на САЩ разследва редица документи, носещи изключително чувствителни секретни маркировки, съхранявани в бившия институт на Джо Байдън във Вашингтон от времето му като вицепрезидент в администрацията на Обама, призна Белият дом.
Документите били открити от личните адвокати на Байдън в началото на ноември, когато затвориха офис помещения в Центъра за дипломация на Байдън към Университета на Пенсилвания, мозъчен тръст, където той беше почетен професор до 2019 г. Личните адвокати на Байдън изпратиха документите до Националния архив, който отнесе въпроса до Министерството на правосъдието поради техния чувствителен характер, като някои бяха класифицирани на ниво „Строго секретна/чувствителна информация", каза източник, запознат с въпроса.
Мерик Гарланд, главният прокурор, възложи на назначения от Тръмп американски прокурор в Чикаго Джон Лауш да наблюдава разследването заедно с ФБР, каза втори човек. Говорител на министерството на правосъдието отказа да коментира текущото разследване. „Белият дом си сътрудничи с Националния архив и Министерството на правосъдието по отношение на откриването на това, което изглежда като администраторски записи на Обама-Байдън, включително малък брой документи с класифицирани маркировки. В деня на това откритие, 2 ноември 2022 г., офисът на адвоката на Белия дом уведоми Националния архив. Архивът се сдоби с материалите на следващата сутрин", се казва в изявлението.
Новото разследване идва, докато Министерството на правосъдието разследва Доналд Тръмп за неоторизирано задържане на материали за националната сигурност и възпрепятстване на правосъдието, след като ФБР конфискува стотици записи, обозначени като класифицирани в курорта му Мар-а-Лаго през август.
Тръмп се възползва от новината за откритието, съобщено по-рано от CBS News, като написа в уебсайта си Truth Social: „Кога ФБР ще нападне многото къщи на Джо Байдън, може би дори Белия дом? Тези документи определено не са разсекретени".
Първоначално Тръмп беше помолен от Националния архив през 2021 г. да върне документи, които установи, че липсват, но отложи искането с месеци. След това той отстъпи през декември 2021 г. и се съгласи да върне 15 кутии с материали на правителството, които включваха редица секретни материали. Наличието на изключително чувствителни документи накара Националния архив да сезира Министерството на правосъдието, което разработи доказателства, че Тръмп не се е съобразил напълно с призовката на голямото жури от май, изискваща връщането на всички документи с класифицирани маркировки. Това доведе до претърсването на Мар-а-Лаго от ФБР, като клетвената декларация за обиск показва, че Тръмп е бил обект на наказателно разследване за възможни нарушения на Закона за шпионажа, който криминализира умишленото задържане на материали за националната сигурност и потенциален опит за укриване на секретни документи.
Независимо от силата на съдебния казус, откриването на документите в центъра на Байдън UPenn вероятно ще промени политическата оптика на министерството на правосъдието, докато обмисля дали да обвини Тръмп за неправилно боравене с класифицирани материали.
Бъдещият републикански председател на комисията по надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър каза пред репортери на Капитолийския хълм, че ще започне разследване какви документи са били съхранявани и дали към Байдън е прилаган двоен стандарт в сравнение с Тръмп.
„Президентът Байдън бързо разкритикува президента Тръмп, че притежава класифицирани документи. Чудя се дали Националният архив ще поиска от ФБР да нахлуе в Белия дом тази вечер?" каза Комер.

Станете почитател на Класа