Евгений Пригожин: Соледар е освободен и прочистен, украинските части бяха унищожени

Евгений Пригожин: Соледар е освободен и прочистен, украинските части бяха унищожени
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.01.2023
  • Share:

Още веднъж искам да потвърдя пълното освобождаване и прочистване на територията на Соледар от части на украинската армия, заяви олигархът Евгений Пригожин, който е с създател на ЧВК "Вагнер".

 

 

Той твърди, че в града са останали около 500 убити украински войници.

„Цивилните бяха изтеглени, украинските части, които не искаха да се предадат, бяха унищожени. Целият град е осеян с трупове на украински войници. За никакъв хуманитарен коридор не може да се говори. Пристъпихме към разчистване на шахтите“, добавя руският олигарх.

 

 

 

Междувременно военният експерт Борис Рожин разкри, че село Опитно в южните покрайнини на Бахмут, за което от няколко месеца се водеха боеве, е преминало под контрола на ЧВК "Вагнер". В самия град продължават боевете в югоизточните квартали на града и в индустриалната зона.

Същевременно според ТАСС в Соледар остават спорадични малки огнища на съпротива от страна на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), градът продължава да се прочиства, а западната му част е изцяло под контрола на руските сили. Това е заявил пред агенцията подполковникът от Народната милиция (НМ) и депутат от Донецката народна република (ДНР) Андрей Баевски.

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че битката за град Соледар в продължава.

Украински военни твърдят, че градът не е паднал, съобщава БНТ.

От руското министерство на отбраната твърдяха, че техни въздушнодесантни подразделения "са блокирали Соледар от северната и южната част на града".

Високопоставен съветник на украинския президент определи битките за Соледар и Бахмут като най-кървавите от началото на войната.

 

01фкккло

 

Украинската информационна агенция УНiАН цитира военният експерт, полковник от Въоръжените сили на Украйна в резерва Роман Свитан според когото руските окупационни войски няма да успеят да обкръжат и превземат Соледар.

В коментар за украинският "Канал 24" Свитан отбеляза, че изявленията, че украинската армия в Соледар е обкръжена, са част от психологическите операции на врага.

"Руснаците през последните няколко месеца не можаха да намерят причини да оправдаят мобилизацията. Нямаше победа, затова окупаторите избраха такъв малък град - Соледар. Следователно това е по-скоро информационна кампания за руската публика“, обясни експертът.

В Телеграм обаче са публикувани зловещи снимки на разстреляни в центъра на Соледар украински войници.

Станете почитател на Класа