Болсонаро ще бъде разследван за крайнодесните бунтове в Бразилия

Болсонаро ще бъде разследван за крайнодесните бунтове в Бразилия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2023
  • Share:

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро ще бъде разследван като част от разследването на предполагаемия опит за сваляне на новото правителство на страната, обяви Върховният съд.
Хиляди радикални последователи на крайнодесния популист мародерстваха в трите най-важни демократични институции в Бразилия миналата неделя, очевидно убедени от цунамито от фалшиви новини, че президентските избори през октомври миналата година – които Болсонаро загуби – са били фалшифицирани.
След тези атаки в Бразилия Болсонаро сподели видео в социалните медии, което използва невярна информация, за да постави под съмнение победата на левия си противник Луис Инасио Лула да Силва, който положи клетва като президент на 1 януари.
Късно в петък съдията от върховния съд Александър де Мораес прие искане от канцеларията на главния прокурор бившият президент да бъде включен в разследването в резултат на този пост, който Болсонаро по-късно изтри.
Телевизионната мрежа Globo каза, че разследването ще провери дали Болсонаро е един от „интелектуалните автори" на атаките от 8 януари, при които екстремисти, въоръжени с метални пръти и прашки, вандализираха Конгреса, Върховния съд и Президентския дворец на Бразилия.
По време на четиригодишния си мандат Болсонаро, бивш парашутист, известен със своите авторитарни тенденции, безмилостно работи за подкопаването на системата за електронно гласуване в Бразилия. Подкрепящият Доналд Тръмп радикал, който отлетя за САЩ в навечерието на встъпването в длъжност на Лула и отказа публично да признае поражението си на изборите – бе нещото, което много хардкор поддръжници възприеха като мълчалива подкрепа за техния продължаващ кръстоносен поход за отмяна на резултата.
В изявление адвокатът на Болсонаро Фредерик Васеф каза, че бившият президент „винаги е отхвърлял всякакъв вид незаконни и престъпни действия и е бил защитник на демокрацията". Васеф отрече Болсонаро да е играл каквато и да е роля в насилието в неделя, за което, без доказателства, той обвини „инфилтраторите".
Министърът на външните работи на Бразилия Мауро Виейра порица това, което той нарече „напълно осъдителна" атака от миналата неделя срещу младата демокрация на неговата страна, която беше възстановена през 1985 г. след повече от две десетилетия военна диктатура. Пред малка група чуждестранни кореспонденти в Бразилия, Виейра каза, че силният отговор на правителството на Лула ще възпре по-нататъшни атаки. Повече от 1000 предполагаеми бунтовници са арестувани досега, сред които военни служители, като федералната полиция преследва онези, които са финансирали насилието. „Впечатлението, което имам, е, че начинът, по който правителството реагира, ще обезсърчи всякакъв вид ново приключение, защото наказанията ще бъдат все по-строги", каза Виейра.
Десния бунт в неделя беше осъден от световните лидери, включително Риши Сунак, Еманюел Макрон и Джо Байдън. Все още няма доказателства, че Болсонаро е участвал пряко в планирането, но подозренията, че Болсонаро може да е замесен, нараснаха тази седмица след издаването на заповед за ареста на неговия бивш министър на правосъдието Андерсън Торес. По време на претърсване на дома на Торес в Бразилия, служители на федералната полиция са открили проектоуказ, който се опитва да разреши спешна намеса в избирателния съд на Бразилия, предназначена да отмени изборния резултат.
Торес, който отрече да е планирал преврат, в момента е в САЩ. Но съюзникът на Болсонаро се зарече да се върне у дома в Бразилия и CNN Brasil съобщи, че федералната полиция прави планове да го арестува при паспортната проверка.

Станете почитател на Класа