Докато Зеленски иска оръжия от Запада, руските войски атакуват мощно на фронта в Източна Украйна

Докато Зеленски иска оръжия от Запада, руските войски атакуват мощно на фронта в Източна Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.02.2023
  • Share:

Най-ожесточените боеве в момента се водят в района на Артьомовск (Бахмут), където украинската групировка е заплашена от пълна блокада

 

 

Докато украинският президент Володимир Зеленски пледираше в Брюксел за още оръжие от съюзниците си, руските войски продължиха офанзивата си на фронта от Купянск до Вугледар в Източна Украйна. Засилва се натискът в района на град Креминна в Донбас, съобщи тази сутрин управителят на Луганска област Серхий Гайдай, цитиран от агенция Ройтерс и БНР.

Пробив в този участък на фронта ще позволи на руснаците да напреднат към Краматорск - един от по-големите градове в Донбас, които са все още под контрола на Киев.

Според Гайдай армията се нуждае от тежка бойна техника и от още боеприпаси за артилерията.

А експертите на Американския институт за изуаване на войната ISW (Institute for the Study of War) отбелязват в сводката си, че руските войски са си върнали инициативата и със силите на три дивизии настъпват в района на Луганска област. Американците отбелязват успехите на руската група войски в района на Артьомовск (Бахмут).

Според информация на подполковника от народната милиция на ЛНР в оставка Андрей Марочко Киев е бил принуден да прехвърли допълнителни резерви от Харков през Купянск към донбаското напраление. При това подкреплениятаса от личния резерв на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни, които преди това са или дислоцирани в Западна Украйна.

Но най-ожесточените боеве в момента се водят в района на Артьомовск (Бахмут). Според популярния военен блогър Юрий Подоляка, украинската отбрана в района може да пропука в близките дни, като същото може да се случи и край Северск.

Според Подоляка край Артьомовск руската армия изненадващо за украинците е променила тактиката и вместо челни атаки е започлана блокиране на украинските снабдителни линии. Това ще доведе до тактическо обкръжение на Артьомовск, а украинските сили ще бъдат напълно отрязани от доставки на боеприпаси, медикаменти и гориво.

Районът на Артьомовск е особено важен транспортен възел, отбелязва военният експерт, о.з. капитан I ранг Владимир Гундаров. От четирите важни пътя свободен остава само един - в района на Часов Яр. Когато този населен пункт бъде превзет, Артьомовск ще бъде отрязан от Краматорск, откъдето идва снабдяването на украинските войски и това ще означава пълна блокада.

Така ще бъде прекъснато снабдяването с боеприпаси и украинските сили няа да могат да евакуират ранените си. Тогава им остават два пътя - или да се сражават до последния патрон, или да се предадат.

Артьомовск представлява мощен укрепен район, обяснява експертът. Той беше главен транспортен възел, от който можеха бързо да бъдат прехвърляни войски от север на юг и обратно - към най-горещите точки на фронта. Сега този път е блокиран и от север, и от юг. Остава този район да бъде унищожен и да се тръгне към следващата отбранителна линия на ВСУ - в Краматорск, обобщава о.з. капитан I ранг Владимир Гундаров.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа