Полски СМИ: Победата на Киев е невъзможна, Украйна трябва да бъде разчленена

Полски СМИ: Победата на Киев е невъзможна, Украйна трябва да бъде разчленена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.02.2023
  • Share:

Варшава разкритикува идеята за неутрална Украйна, наричайки този сценарий нереалистичен. Полските власти и експерти са склонни към други сценарии. Това съобщава полското издание Interia.

 

 

Полски СМИ: Победата на Киев е невъзможна, Украйна трябва да бъде разчленена

 

 

Изданието съобщава, че много експерти в Полша считат, че кризата в Украйна ще приключи с разчленяването на държавата на части с постепенното приемане на част от Украйна в Европейския съюз и НАТО. Това обаче далеч не е единственият вариант, който експертите обмислят. Много от тях клонят към модела за прекратяване на конфронтацията по примера на Корея.

Например Анджей Шептицки, професор във Факултета по политически науки и международни изследвания към Варшавския университет счита, че неутрален статут на Украйна е не само нереалистичен, но и откровено „опасен“.

С него е съгласен и друг полски професор — Марек Мадей, който не вярва във военна победа на Украйна и затова предлага Украйна да се превърне в един вид източноевропейски Израел. Съединените щати биха могли да му гарантират способността да се защити на всяка цена, но НАТО ще откаже гаранции за сигурност. По-рано тази идея беше изразена от бившия глава на военния алианс Андерс Фог Расмусен.

„Мога да си представя реализирането на подобен сценарий. Като се има предвид решимостта на Русия на Путин, шансовете Украйна да спечели войната са ограничени“, заяви Мадей.

Припомняме, че бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скрипчак заяви в интервю за портала Wirtualna Polsk, че украинската армия е близо до пълното поражение. Според него въоръжените сили на Украйна нямат реални средства за настъпателни действия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа