Два свята, няма излишен

Два свята, няма излишен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Техническият прогрес е морално неутрален – той разпространява вярната новина със същата скорост, с която и невярната. Човещината лети в дигиталното небе редом с омразата. Ние сме тези, които трябва да преценяват.

Той и тя живеят на метри един от друг, но в различни светове. Градът, даже кварталът е един, а е побрал различни невидими координатни системи, в които хората работят, общуват, пазаруват, сънуват различно.

 

 

Понякога сънуват еднакво зловещи кошмари, но страхът в сънищата им е различен и животът се разпада по различни причини.

Ето, Той е толкова обикновен човек, че вярва, че Земята е кръгла. Изобщо не го интересува другата опция, дори не се замисля по въпроса. По същия начин повярва, че Ковид 19 се роди в Китай – от изяждането на прилеп ли, плъх ли, няма значение, когато белята вече е станала. Затова спазваше мерките. Не че му беше приятно да се маскира, но разбираше, че това е разумното. Зарадва се на ваксината, още повече че не очакваше учените от различни места така да обединят сили, възхити им се, беше им благодарен. Ваксинира се веднага, щом беше възможно – от първата игла до последния бустер.

 

 

Той нямаше капка колебание какво се случи на 24 февруари 2022 година – Русия нападна съседна страна и започна да руши и убива. Нямаше нужда някой да му казва, че Русия е агресор, той го чувстваше с целия си човешки опит. Затова и беше убеден, че на Украйна трябва да се помага. Включително и с оръжие, защото другата възможност – мирът – засега е изключена, тъй като не зависи от Украйна. Той няма никакви колебания за мястото на България в съвременния свят, тя трябва да бъде все повече в Европа. Очаква това да бъде затвърдено с включването на страната в Шенген и еврозоната. Не че не се страхува от лакомията на търговците и не допуска, че влизането на еврото ще е повод за ново увеличение на цените, но знае, че това ще е временен проблем на фона на дългосрочните ползи. Не гледа с тревога небето и начертаните по него маршрути на самолети, защото е наясно с физико-химичните явления. Този портрет може още дълго да се допълва, но мисля, че схванахте какъв човек е Той. Само да кажа, че Той не хареса филма за Ботев, но вие и това си знаехте.

Тя пък е толкова обикновен човек, че е в състояние да се замисли и да даде право на планетата да е плоска, ако някой я убеждава достатъчно дълго. Понякога истините са толкова сложни, а конспирациите са така опростени, че тя е склонна да ги приеме. Както казваше баба ѝ някога: всички знаят пътя за рая, но за джендема е по-кратък. Тя е човек на кратките пътища. Например: Ковид 19 е вирус, създаден в лаборатория. Тази лаборатория се намира в Украйна. Финансират я американците. Бил Гейтс, Сорос и други подобни паралии от тайни общества. Те искат да унищожат славянството, защото славянството е душата на човечеството. Искат да ни превърнат в роби. Това, дето го наричат мерки за предотвратяване на заразата в пандемията, е експеримент как можем да бъдем контролирани. Сложиха ни маски, за да ни запушат устата. Ваксината също е инструмент за контрол. Заедно с нея ни вкарват вещества, които след това ще могат да получават дистанционни заповеди. Русия, и по-точно Путин, е надеждата за избавление на човечеството от украинския фашизъм и смъртоносните лаборатории. Да дадем оръжие на Украйна се равнява на това да се намесим в тази война и то на страната на тъмните сили. Еврото е убиец на единствената вече емблема на нашия суверенитет – българския лев. Защитниците на еврото са предатели, продажници. Те мразят България и всичко българско. Пробвайте ги, по най-лесния начин – пуснете им „Бяла роза“ и вижте дали знаят стъпките. Не ги знаят. Сега филмът за Ботев им пречи, и за Левски филма не харесаха. Нищо българско не е достатъчно за техния префинен вкус, дай им да се подиграват, че не знаем къде се пише пълен член и къде се слага запетайка. Самите те са продукт на ХААРП, а не признават, че от небето ни ръсят. Ако ние не сме постоянно нащрек те и Истанбулската конвенция ще подпишат и тогава вече не можеш да си сигурен, че като си заведеш синчето на детска градина, дали няма да ти го върнат като дъщеричка. Или пък като нещо друго, в Америка са признали 47 ли, 50 ли пола. Джендър до джендър. Евроценност било. Достатъчно за този образ, предполагам, че познавате много като него.

И сега, на 2 април описаните Тя и Той трябва да си изберат някой, който да взема решенията за техния живот. Двамата трябва да изберат трети – да сведем избора до този най-прост мащаб, че е по лесно. Тя (с описаните по-горе вярвания) и Той (с изредените виждания) трябва да посочат един човек, в чието управление и двамата имат доверие, съгласни са той да направлява живота им и да взема решения, от които на практика техният живот зависи. Можете ли да си го представите? Е, и аз не мога. По-невъзможно дори от това олио и вода да се смесят. Той и Тя никога няма да са на дори близко мнение не само за световните пандемии и геополитическите войни, но и по всекидневни, делнични проблеми. Той и Тя се мразят. Той винаги ще я подиграва, че е патрЕотка, че е назадничава, че слугува по инерция на лъжовни братушки и кумири. Тя винаги ще го иронизира, че е умно-красив, който не се къпе, за да пести енергията и яде хлебарки и бълхи, за да е зелено бъдещето на планетата. Тези двамата не могат да се обединят около един човек, пък бил той и с най-гъвкавия манталитет.

Така е в нашия опростен пример, но в живота е още по сложно. Защото на арената на изборите на 2 април не са само Той и Тя, а също така и аз, и ти, и то, и ние, и вие, и те. Всяка от тези групи е разположена на различни разстояния от двата описани образа, но също толкова непримирима към другите по повече или по-малко теми. Тази картинка на обществото ни, която е видима всеки ден и на всяка крачка, ще се възпроизведе след това в огледалния ни образ, какъвто е Народното събрание. След всичко това отново ще се правим на учудени защо там, горе не могат да се разберат и да направят правителство. Причината е проста: не могат да се разберат там горе по същия начин, по който не се разбираме тук долу.

Оказа се, че и толкова недвусмислено нещастие като разрушително земетресение пак може да разчертае нов фронт между тези две страни – хората с научно и хората с конспиративно мислене. За вторите няма никакво съмнение, че земетресението е изкуствено, предизвикано е, разбира се, от американците, за да накажат Турция, която се противопоставя на скандинавско попълнение в НАТО. Ето – стройна и логична теория. Я се опитай да опишеш с научни аргументи приумицата на източноанадолския разлом да се размърда с такава сила точно сега – не е лесно, да си кажем направо – даже не е възможно. Пътят към Рая е правилният, но към джендема е по-лесен.

Как може да се преодолее разломът между двете непримирими групи? Да се разчита на техническия прогрес няма спасителен смисъл. Той вече направи каквото можа за влошаване на положението – създаде интернет, а в него социални мрежи, които са полигони за обучение във войната на омразата. Техническият прогрес е морално неутрален – той разпространява вярната новина със същата скорост, с която и невярната. Човещината лети в дигиталното небе редом с омразата. Ние сме тези, които трябва да преценяват. А за това е нужно образование. В образованието е спасението. С избори няма да стане, колкото и да са в годината.

 

 

Веселина Седларска

Станете почитател на Класа