Бременни рускини на „родилен туризъм“ в Аржентина

Бременни рускини на „родилен туризъм“ в Аржентина
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.02.2023
  • Share:

Имиграционните власти в Аржентина предприемат репресии срещу руски жени, които след нахлуването в Украйна са започнали да пътуват до Буенос Айрес, за да раждат там, с цел получат аржентинско гражданство за децата си.
Директорът на имиграционната служба на Аржентина Флоренсия Кариняно каза в петък, че е започнало съдебно разследване на това, което тя описа като доходоносен бизнес, който обещава аржентински паспорти на руските родители.
Кариняно говори, след като 33 бременни жени – всички между 32-та и 34-та седмица от бременността си – пристигнали с един полет късно в четвъртък. Няколко от жените първоначално били върнати на паспортна проверка, но в крайна сметка били пуснати в страната.
Въпреки че концепцията за родилен туризъм не е нова, изолацията на Москва от Запада в резултат на войната направи Аржентина (за която руснаците нямат визови изисквания) популярна дестинация за семейства, които искат да дадат на децата си привилегиите на второ гражданство.
Около 10 500 бременни рускини са пристигнали в южноамериканската страна през последната година, каза Кариняно. 5800 от тях са дошли през последните три месеца, като много от тях - в 33-та или 34-та седмица от бременността.
7000 от жените са се върнали у дома след раждането, оставяйки на аржентински адвокати да кандидатстват за аржентинско гражданство за бебетата им - и след това за родителите.
„Проблемът е, че те пристигат, раждат си децата и след това напускат Аржентина, за да не се върнат никога. Не можем да им позволим безсрамно да ни лъжат, че са туристи, когато не са." каза Кариняно.
Кристиан Рубилар, адвокат, представляващ една от жените, забавени на летището, каза, че неговият клиент е „рускиня, бременна в 32-та седмица, дошла в Аржентина бягайки от войната".
Две от рускините останаха на летището в Буенос Айрес, без да могат да преминат през имиграционния контрол. „Те не са арестувани. Водят се преговори за връщането им обратно до отправната им точка – усилие, усложнено от факта, че жените са пристигнали без придружител, с малко пари, без билети за връщане и бременни след 30-та седмица", каза говорител на имиграционните власти.

Станете почитател на Класа