Лекар от Сирия у нас се завърна в родината: Навсякъде се чуват писъци, а няма кой да извади живите...

Лекар от Сирия у нас се завърна в родината: Навсякъде се чуват писъци, а няма кой да извади живите...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Спешен лекар от София, тръгнал моментално за Сирия след силните трусове, отнели живота на десетки хиляди, разказа потресаващи подробности за спасителната акция в турската съседка. 

 

 

Д-р Мохамед Алибрахим тръгва към Сирия с частна линейка от Варна на 11 февруари. Доктор Алибрахим разказа за БНТ, че 12 години не е бил в Сирия заради войната. Това, което вижда сега там, е разруха, глад, мизерия и болести.

Той няма семейство в Сирия. Загубил го във войната. Но в очите на всеки пострадал вижда свой близък. Връща се в родния си град Алепо 12 години по-късно. За да помага, защото такава е мисията му като лекар.

"Не деля хората на нашите и вашите, или на мюсюлмани и християни. Всички хора са специални за мен и държа еднакво за тях". Не крие сълзите си при съкрушителната гледка.

"Чувам хората как викат, че са живи, обаче няма техника, няма кой да ги изкара, хората ровят с ръце... и деца, и бебета и т.н. Там е страшно в момента, наистина хората казват, че това е краят на света".

Оцелелите живеят в страх, спят навън при минусови температури без годна вода за пиене. Холерата се разпространява наравно с глада и паниката. И въпреки всичко, там някъде се прокрадва и милосърдието.

"Хората, ако имат две парчета хляб, дават едно парче на тези, които помагат".

Станете почитател на Класа