Делото на Тръмп беше отложено

Делото на Тръмп беше  отложено
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.03.2023
  • Share:

Голямото жури в Манхатън, което се очакваше да разгледа наказателни обвинения срещу Доналд Тръмп за ролята му в плащането на тайни пари на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс, не се събра в сряда, според източник, запознат с въпроса, и е в готовност за среща в четвъртък.
Голямото жури, което заседава следобед в понеделник, сряда и четвъртък, не е задължително да заседава три пъти всяка седмица. То може да изслуша допълнителен свидетел, преди да бъде помолено да гласува дали да върне обвинителен акт във връзка с плащането на тайни пари, каза източникът.
Отлагането предизвика вълна от спекулации сред хора, близки до Тръмп и съветници, питащи дали сигнализира за слабости в случая, който се преследва от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, или има още изобличителни доказателства.
Говорител на окръжната прокуратура не отговори на искане за коментар.
В понеделник прокурорите позволиха на съмишленика на Тръмп, Робърт Костело, да свидетелства пред голямото жури. Той атакува доверието и разказа на звездния свидетел на обвинението, бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен.
Делото се съсредоточава върху 130 000 долара, които Тръмп е платил на Даниелс чрез Коен в последните дни на изборите през 2016 г. Тръмп възстановил на Коен чекове за 35 000 долара, използвайки личните си средства, които бяха записани като съдебни разходи. През 2018 г. Коен се призна за виновен по федерални обвинения, някои свързани с плащанията.
Какви обвинения може да повдигне окръжният прокурор сега срещу Тръмп, остава неясно, въпреки че някои членове на неговия правен екип смятат, че най-вероятният сценарий включва основно обвинение за фалшифициране на бизнес записи, съчетано с данъчни измами, тъй като Тръмп не бил платил данък върху плащанията.
През последните дни Тръмп се примири с факта, че ще бъде изправен пред наказателни обвинения по делото за тайни пари, и многократно е настоявал пред съветниците си, че иска да бъде с белезници, когато се яви в съда, съобщи преди това Guardian. Но преди всичко източници, близки до Тръмп, казаха, че той е дълбоко разтревожен, че всякакви специални уговорки, като първото му явяване в съда чрез видеовръзка или скриване в съдебната палата през таен вход, ще го накарат да изглежда слаб или като губещ.

Станете почитател на Класа