Фед повиши лихвените проценти с четвърт пункт на фона на банковите сътресения

Фед повиши лихвените проценти с четвърт пункт на фона на банковите сътресения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.03.2023
  • Share:

Изправен пред най-тежката банкова криза от 2008 г. и най-високия процент на инфлация от едно поколение, Федералният резерв избра да продължи да се бори с покачването на цените и обяви ново увеличение на лихвените проценти.
Централната банка на САЩ обяви в сряда, че нейният референтен лихвен процент ще се повиши с още една четвърт процентен пункт до диапазон от 4,75% до 5% – деветото поредно увеличение на лихвения процент и най-високият лихвен процент от 2007 г. Преди година лихвените проценти бяха близо до нула. В изявление Фед каза, че „въздействието на банковата криза е несигурно, но инфлацията остава висока".
Председателят на Фед, Джеръм Пауъл, каза, че Фед е стигнал до заключението, че банковата криза е под контрол и че са необходими още повишения на лихвите, за да се намали инфлацията. „Ангажирани сме с възстановяването на ценовата стабилност и всички доказателства сочат, че обществото има доверие, че ще го направим", каза той.
Пауъл нарече SVB „отклонение, което се е провалило лошо". Той заяви „Банковата система на САЩ остава силна, но ясно е, че трябва да засилим надзора и регулирането".
Инфлацията остава глобален проблем. В Обединеното кралство инфлацията достигна годишен темп от 10,4% миналия месец. Очаква се Bank of England да повиши лихвите днес в опит да намали цените. Европейската централна банка повиши лихвите с 0,5 процентни пункта миналата седмица, въпреки че банковата криза разтърси Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария. Инфлацията в еврозоната е средно 8,5% и е вероятно да остане висока твърде дълго, без да продължи да нараства, казаха от банката.
Пауъл последователно е казвал, че опитомяването на инфлацията е основен приоритет на централната банка. Цените бяха с 6% по-високи през февруари, отколкото преди година, значително по-ниско от 9,1% годишна инфлация, регистрирана миналия юни, но все още далеч от целта на Фед от 2%. Преди колапса на SVB Пауъл каза пред банковата комисия на Сената: „Въпреки че инфлацията се забавя през последните месеци, процесът за връщане на инфлацията до 2% трябва да извърви дълъг и вероятно неравен път."
Решението на Фед да продължи да повишава лихвените проценти, за да се справи с инфлацията, идва след като Европейската централна банка взе същото решение, което увеличава шансовете Банката на Англия да последва примера.

Станете почитател на Класа