Newsweek: БРИКС привлича бивши съюзници на Вашингтон

Newsweek: БРИКС привлича бивши съюзници на Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.06.2023
  • Share:

Повече от 20 държави са изразили желание или са кандидатствали за присъединяване към групата на страните от БРИКС, съобщава Newsweek. Това са предимно онези икономики, които вече не считат Щатите за надежден партньор, които са възмутени от арогантността на Запада. И ако Вашингтон продължи да им поставя ултиматуми, може би ще предпочетат Китай пред него.

 

 

Newsweek: БРИКС привлича бивши съюзници на Вашингтон

 

Страни от различни региони на света проявяват желание да се присъединят към БРИКС – това показва нарастващото влияние на блока, пише Newsweek. Той се счита за нова геополитическа сила, способна да хвърли предизвикателство на западната финансова система, отбелязва авторът на статията.

Крис Девъншър-Елис, ръководител на компания, която се занимава с бизнес в Азия, приписва тази тенденция на „убеждението, че Съединените щати са станали ненадеждни и арогантни във външната си политика“.

Ненадеждността се изразява във въпроса за тавана на дълга и санкциите, а арогантността — в това, че Щатите «използват международни механизми, за да наказват страни, с които не са съгласни», а Г-7 е тяхна икономическа «банда» за подкрепа.

„Много световни лидери от Африка, Латинска Америка, Централна Азия и Близкия изток, както и от Китай и Русия, престанаха да вярват в САЩ като отговорен световен лидер“, заключава бизнесменът.

 

 

 

K.K

Станете почитател на Класа