САЩ: Гласоподавателите искат възрастови ограничения за изборните длъжности

САЩ: Гласоподавателите искат възрастови ограничения за изборните длъжности
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:
Америка се е превърнала в геронтокрация. Американските гласоподаватели са изправени пред перспективата за реванш между 80-годишния президент Байдън и 77-годишния бивш президент Доналд Тръмп. Байдън е най-възрастният президент, а ако Тръмп победи Байдън, той ще стане вторият най-възрастен, заемал този пост, пише Мат Холт в изданието „Месинджър“. В Конгреса средната възраст на депутатите от Камарата на представителите е 57,9 години, а средната възраст на сенаторите е 65,3 години.

 

 

Въпреки че по конституция има минимална възраст за заемане на федерални длъжности, максимални граници не съществуват. Но в ново проучване на Harris/Messenger 80% от гласоподавателите заявяват, че биха подкрепили ограничения за изборните длъжности.

Американците смятат, че представителите им в Конгреса са твърде стари, но нямат нищо против възрастта на губернаторите и сенаторите си. Те също така в огромното си мнозинство подкрепят максимална възрастова граница за заемане на длъжността от избрани политици.

Според ексклузивно проучване на Messenger/Harris, проведено от HarrisX на 7-8 август, 55% от анкетираните заявяват, че смятат, че представителите им в Конгреса са „твърде стари“.

 

Даян Фейнстийн е сенатор от Калифорния на 90 години. Тя е поставена под пълно попечителство на дъщеря си, но продължава да гласува в Сената. Снимка: видеокадър

В същото време 71 % твърдят, че възрастта на техните губернатори е „подходяща“. Запитани дали смятат, че сенаторите им са „твърде млади“, „твърде стари“ или „подходящи“, 52 % отговарят „подходящи“, а 43 % – „твърде стари“.

Осемдесет процента от гласоподавателите заявяват, че подкрепят въвеждането на възрастова граница за избраните политици. Възрастовите ограничения са добре проучени в целия политически спектър. Те се подкрепят от 83% от републиканците, 79% от демократите и 75% от независимите. В Конституцията има минимални изисквания за възраст за заемане на федерални длъжности, но няма възрастови ограничения.

Въпреки това избирателите не са сигурни къде да поставят границата на максималната възраст. Деветнадесет процента смятат, че максималната възрастова граница трябва да бъде 60 години, 29% – 65 години, 24% – 70 години, а 15% – 75 години. Проучването обхваща 918 регистрирани гласоподаватели и има допустима грешка от плюс или минус 3,2 %.

За добро или лошо, Америка се е превърнала в геронтокрация. Американските избиратели са изправени пред перспективата за реванш между президента Байдън (80 г.) и бившия президент Доналд Тръмп (77 г.). Байдън е най-възрастният президент, а ако Тръмп победи Байдън, той ще бъде вторият най-възрастен президент. На въпроса дали трябва да може да се кандидатира за президент, ако кандидатът е по-възрастен от 75 години, 75 % отговориха отрицателно. Осемдесет и четири процента отговориха, че на кандидати над 80-годишна възраст не трябва да се позволява да се кандидатират за изборна длъжност.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е на седемдесет години, а здравословното състояние на лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, който е на 81 години, беше във фокуса на вниманието през последните дни, след като той замръзна на подиума на седмичната си пресконференция в Сената. Влошеното здравословно състояние на 90-годишната сенаторка от Калифорния Даян Фейнстийн също привлече вниманието на медиите.

Средната възраст на Камарата на представителите всъщност леко се понижи от 117-ия до 118-ия Конгрес. По данни на Pew Research средната възраст на гласуващите депутати от Камарата е 57,9 години, което е спад спрямо 58,9 години през миналия Конгрес. Сенаторите обаче са станали малко по-възрастни – медианната възраст е 65,3 години, в сравнение с 64,8 години.

През 2022 г. социологическите проучвания показаха, че гласоподавателите подкрепят възрастовите ограничения за изборните служители. Проучване на YouGov, проведено от 14 до 18 януари, показа, че 58% от пълнолетните граждани подкрепят възрастовите ограничения. Проучване на CBS News от 29-31 август 2022 г. установи, че 73% подкрепят възрастовите ограничения.

Въпреки това е малко вероятно възрастовите ограничения да бъдат приети в скоро време. Това би изисквало изменение на конституцията, за което са необходими две трети от гласовете на двете камари на Конгреса или две трети от щатите, които го подкрепят.

 

Станете почитател на Класа