Ким Чен-ун уволни висш генерал и призова за ръст на производството на оръжия

Ким Чен-ун уволни висш генерал и призова за ръст на производството на оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун уволни началника на генералния щаб на армията и призова за повече подготовка за възможността за война, увеличаване на производството на оръжия и разширяване на военните учения, съобщиха държавните медии.
Новинарската агенция KCNA съобщи, че Пак Су-ил - висш генерал - е бил заменен от генерал Ри Йонг-гил, но не даде повече подробности. Ри е министър на отбраната и остава неясно дали ще запази тази роля.
Ходовете на Ким се появиха по време на среща на централната военна комисия на неговата партия и след като той посети оръжейни фабрики, където призова за изграждане на повече ракетни двигатели, артилерия и други оръжия.
Той също така призова за повече военни учения за ефективно използване на най-новите оръжия и оборудване, за да се поддържа мобилизирана позиция за битка по всяко време, се казва в доклада.
Северна Корея се готви да организира милиционерски парад на 9 септември, отбелязвайки 75-ата годишнина от основаването на републиката, като срещата обсъди подготовката за събитието, според доклада на KCNA.
Северна Корея има голям брой паравоенни групировки, които използва за укрепване на военните си сили.
Миналата седмица Ким посети няколко големи севернокорейски оръжейни завода, включително съоръжения за производство на двигатели за стратегически крилати ракети, и призова за увеличаване на производството на оръжия, съобщиха държавните медии.
Посещенията дойдоха по-малко от две седмици, след като Ким присъства на голям военен парад с руски и китайски официални лица, демонстрирайки най-новите оръжия на Северна Корея, включително междуконтинентални балистични ракети и шпионски дронове.

Станете почитател на Класа