Печалбите на News Corp се сринаха със 75%

Печалбите на News Corp се сринаха със 75%
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

News Corporation на Рупърт Мърдок регистрира рязък спад на печалбата от 75% за цялата година, но вижда възможности напред, като разшири използването на спестяващо разходи съдържание, създадено от ИИ.
Листваният в САЩ медиен конгломерат – който притежава основни медии в САЩ, Обединеното кралство и Австралия, заедно с издателства на книги, абонаментна телевизия и активи за рекламиране на недвижими имоти – регистрира 287 милиона щатски долара нетна печалба за финансовата година, което е спад от предходната годишен рекорд от 760 милиона щатски долара.
Резултатът бе свален от по-ниската печатна и дигитална реклама в News Corp Australia, която включва водещия вестник The Australian. Той също така регистрира по-ниска печатна реклама в своя новинарски клон в Обединеното кралство.
За първи път News Corp генерира повече от половината от приходите си от цифрови потоци и медийната компания разкри оптимистична оценка на потенциала на генеративния ИИ, способен да произвежда текст, изображения, видео и други медии, за стимулиране на печалби.
„Тази инерция със сигурност набира скорост в ерата на генеративния ИИ, който според нас представлява забележителна възможност за създаване на нов поток от приходи, като същевременно ни позволява да намалим разходите в целия бизнес. Ние вече сме в активни преговори за установяване на стойност за нашите уникални набори от съдържание и интелектуална собственост, които ще играят решаваща роля в бъдещето на ИИ", каза главният изпълнителен директор на News Corp, Робърт Томсън.
Австралийското подразделение на компанията наскоро разкри, че произвежда 3000 статии на седмица, използвайки генеративен ИИ .
Нестабилният период на търговия, белязан от висока инфлация, се оказа труден за News Corp, която притежава издателя на Wall Street Journal Dow Jones и управлява издателя на книги Harper Collins. Нейната вестникарска база включва също The Sun и The Times в Лондон и New York Post в САЩ.
Подразделението на Dow Jones, фокусирано върху бизнес новините, се представи отлично, като отчете най-високата си доходност до момента. Бизнесът на Foxtel беше подкрепен от увеличен брой абонати на неговите стрийминг услуги Binge и Kayo.
News Corp наскоро намали разходите за персонал чрез широко разпространени съкращения. Книгоиздателското подразделение на медийната компания регистрира по-ниски приходи, тъй като продажбите на книги спаднаха, докато недвижимите имоти пострадаха от предизвикателните условия на жилищния пазар в Австралия и САЩ.
Спадът в обявите за недвижими имоти в Австралия, особено в Сидни и Мелбърн, намали приходите в порталите за имоти на News Corp. Той също така записа 81 милиона щатски долара отписване на инвестицията си в PropertyGuru, голям онлайн бизнес за недвижими имоти в Югоизточна Азия.

Станете почитател на Класа