Путин нареди на руските медии да не споменават и дума за поредната мобилизация

Путин нареди на руските медии да не споменават и дума за поредната мобилизация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

Руските проправителствени медии получиха нареждане от администрацията на руския президент Владимир Путин да отразяват възможно най-малко слуховете за втората вълна на мобилизация в руската армия, предаде Meduza, позовавайки се на свои източници от въпросните медии.

 

 

 

Пропагандистите са били инструктирани да не публикуват дори официални опровержения на подобни слухове. Искането се отнася и до изявления на ръководителя на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов. Този депутат стана широко известен миналия септември, когато опроверга подготовката за мобилизацията точно преди нейното начало.

Както е известно, по стара традиция, ако Кремъл отрече нещо, то значи е истина. Източник, близък до администрацията на руския президент, на свой ред обясни тази заповед с това, че самото споменаване на мобилизацията „много тревожи обществото“. В навечерието на президентските избори през 2024 г. Кремъл няма нужда от подобно безпокойство.

Режимът на военнопрестъпника Путин се опасява, че недоволството може да прерасне в протести. Това пряко противоречи на задачите на политическия блок на президентската администрация, който възнамерява да осигури на Путин рекордни резултати на изборите през 2024 г. Както вече писахме, в Кремъл са решили на следващите „демократични“ избори Путин да спечели 80% от гласовете при избирателна активност от минимум 70%.

Заради огромните загуби, които търпи руската армия в Украйна, режимът на Путин и за миг не е спирал мобилизацията, но все още не е ясно дали официално ще бъде обявена втора мащабна вълна. През 2022 година руското Министерство на отбраната изпадна в нелепа ситуация, след като обяви мобилизацията на 300 000 войници при само „5937 руски жертви в Украйна“ (към онази дата). Кремъл умишлено крие реалния брой на загубите си. Според Киев от началото на пълномащабната непредизвикана инвазия в Украйна са били демилитаризирани 270 000 руски войници. Тази цифра не е потвърдена от независими западни източници.

 

Станете почитател на Класа