Ким Чен-ун пристигна с влак в Комсомолск на Амур

Ким Чен-ун пристигна с влак в Комсомолск на Амур
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

Ким Чен-ун пристигна с влак в град Комсомолск на Амур, съобщи кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА, като уточни, че севернокорейският лидер се е отправил към самолетостроителния завод в града.

 

 

Ким е бил посрещнат на жп гарата в града с червен килим от губернатора на Хабаровския край и други официални лица. След това той се е отправил към авиационния завод "Юрий Гагарин", в който се произвеждат най-модерните руски изтребители Су-35 и Су-57, а също граждански самолети.

Ким Чен-ун е в Русия по покана на руския президент Владимир Путин. На 13 септември на космодрума "Восточний" се състояха преговори между двамата - както с участието на делегации, така и на четири очи.

Русия е първата държава, която Ким посещава от началото на пандемията от ковид. Предишната му визита в страната беше през април 2019 г. Тогава двамата с Путин разговаряха във Владивосток и това беше първата им среща.

При сегашното си посещение Ким Чен-ун нарече отношенията с Русия основен приоритет и обеща пълна подкрепа за президента Владимир Путин и правителството му. Преди срещата на четири очи севернокорейският лидер заяви, че страната му оказва пълна и безусловна подкрепа за "свещената война", която Русия води за защита на интересите си в областта на сигурността. Двете страни се споразумяха за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество пред "военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите". Ким покани руския президент да посети Северна Корея и той прие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза вчера, че официалната част от държавното посещение на Ким Чен-ун е приключила и се очаква той да посети заводи на отбранителната промишленост и други предприятия в Комсомолск на Амур, а също да разгледа руския Тихоокеански флот във Владивосток.

Станете почитател на Класа