Ядрените оръжия на САЩ предизвикват ново разделение на властта в Полша

Ядрените оръжия на САЩ предизвикват ново разделение на властта в Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

Дискусията за разполагането на американски ядрени оръжия в Полша получи неочаквано развитие. Първоначално президентът на републиката подкрепи тази идея, но след това премиерът му възрази.

 

 

 

Каква е същността на тези разногласия и трябва ли да очакваме разполагане на американски ядрени оръжия в Полша?

В понеделник президентът на Полша Анджей Дуда в интервю за „Факт“ обяви готовността си да разположи американски ядрени оръжия на територията на страната. Според него, ако съюзниците на Варшава решат дали тази инициатива е осъществима, тогава Полша ще се съгласи.

Според Дуда това ще доведе до укрепване на сигурността на източния фланг на НАТО. Ръководителят на Полша обясни необходимостта от преместване на оръжия със „засилващата се милитаризация“ на Калининградска област, както и с разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус.

Изявленията му предизвикаха неодобрение в Русия. Така прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Москва ще бъде принудена да анализира желанията на Полша и ще направи всичко необходимо, за да защити руските граждани. В същото време външното министерство посочи "маниакалния" опит на Варшава да привлече вниманието на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

 

 

„Не е трудно да се предположи, че ако американските ядрени оръжия се появят на територията на Полша, съответните обекти веднага ще се включат в списъка на легитимните цели за унищожаване в ситуация на пряк военен конфликт с НАТО“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя нарече изявленията на Дуда "провокативни". „Всичко това заедно води до факта, че в нашето собствено военно планиране ние се отнасяме към Полша с особено внимание и в съответствие със заплахите, които възникват за Русия с участието на тази страна“, добави тя.

Припомняме, че Дуда не за първи път засяга тази тема. Още през октомври 2022 г. той обяви намеренията си да получи достъп до програмата на САЩ за обмен на ядрени оръжия, припомня „Газета Полска“. Държавният глава подчерта, че въпросът за получаване на бойни глави от републиката е дългосрочен, но актуалността на проблема нараства, уж поради „заплахата“ от Русия.

В същото време разполагането на американски ядрени оръжия в Европа се регулира от нормите на съвместните ядрени мисии на НАТО. В момента американските оръжия са базирани в пет военновъздушни бази в четири държави от ЕС: Германия („Бюхел“), Италия („Авиано“ и „Геди“), Белгия („Клайне Брогел“) и Холандия („Фолкел“). Освен това в Турция („Инджирлик“) има американски бойни глави.

Според стандартите на Алианса оръжията се охраняват от военновъздушния персонал на САЩ в мирно време. Въпреки това, в случай на конфликт, снарядите могат да бъдат поставени на бойни самолети на страните членки на организацията, от чиито територии ще бъдат изстреляни. Според експертите общият брой на американските бойни глави в Европа е приблизително 150 единици.

Според публикации в медиите най-много снаряди има Турция - около 50. Германия има възможност да съхранява 44 бомби, но този капацитет е използван само наполовина. Не трябва да забравяме, че в Европа има още две ядрени сили – Великобритания и Франция, които имат съответно 225 и 290 бойни глави.

Разбира се, такава ситуация представлява огромна заплаха за сигурността на Русия. За да балансира ситуацията, миналата година Москва се договори с Беларус да разположи собствени тактически ядрени оръжия на негова територия. Така темата за ядреното възпиране в Европа отново е на дневен ред.

„Възможността за разполагане на американско ядрено оръжие в Полша се обсъжда от дълго време. Варшава се опитва да убеди Вашингтон да премести базирани в Германия бойни глави на собствената си територия. В много отношения това е въпрос на престижа на републиката“, каза германският политолог Александър Рар.

„Според местните политици по този начин те ще могат да увеличат собственото си значение в НАТО. Те вярват, че ако такива мощни боеприпаси са в Полша, тогава в случай на война с Русия САЩ ще трябва да се бият за Варшава. Германия обаче също не бърза да се сбогува с ценен актив“, отбелязва той.

„Междувременно политическата тежест на Полша расте бързо. Републиката възнамерява да се превърне във водеща регионална сила и нейните власти са готови да положат много усилия, за да постигнат желания статут. На този фон е напълно възможно в бъдеще Германия също да заяви необходимостта да се сдобие със собствено ядрено оръжие“, подчертава източникът.

В същото време, според събеседника, „през следващите години Европа я очаква мащабна милитаризация“. „Въпросът къде точно ще се съхраняват американски бойни глави и бомбардировачи ще придобие безпрецедентна актуалност. В това отношение обаче не зависи много от самите държави от ЕС. Вашингтон ще има последната дума“, подчертава политологът.

„Въпреки това САЩ може да се съгласят да намалят военното си присъствие в Европа. Берлин и Варшава разбират това много добре. В кулоарите започват да говорят, че в този случай американският ядрен чадър ще загуби силата си. Страните ще трябва да разчитат само на потенциала на Великобритания и Франция“, уточнява експертът.

Той също така отбеляза, че сегашното развитие създава „нови предизвикателства пред сигурността“ за Русия. „Западните бойни глави се приближават близо до границите на Руската федерация. Разбира се, Москва ще даде равностоен отговор“, смята Рар.

Инициативата на Дуда има по-скоро политически, отколкото военен характер, каза политологът Станислав Стремидловски. „Първо, достъпът до ядрени оръжия ще остане в ръцете на САЩ. Второ, няколко бомби няма да повлияят на бойната ефективност на армията. Например, разполагането на американски оръжия за масово унищожение в Германия и Италия не се отрази на способностите на войските на тези европейски страни“, отбеляза той.

„Това не е първият път, когато полските власти говорят за разполагането на ядрени оръжия на тяхна територия. Партията "Право и справедливост" е горещ поддръжник на това решение. Въпреки това, американците не е задължително да предприемат такава стъпка и преди това са отказали на Варшава. Подобно изказване би било много по-сериозно, ако идваше не от устата на Дуда, а от представител на настоящата администрация на САЩ или от обкръжението на Тръмп“, подчертава той.

Освен това външната политика в Полша се определя от кабинета, а не от президента. А контролиращата правителството партия „Гражданска платформа“ се противопоставя на разполагането на ядрени оръжия на територията на страната. Тоест виждаме известно разцепление във властовите кръгове“, подчертава експертът. „При такива условия е трудно да се каже каква е истинската цел на изявлението на Дуда. Може би е решил да предизвика спор с опонентите си. Или може би това е неговият начин да добави значение към скорошното си пътуване до Съединените щати и срещата си с Тръмп. Не мисля обаче, че това твърдение може да се свърже с предстоящите избори за Европейски парламент, въпреки че се чуват и такива мнения“, казва събеседникът.

„В същото време потенциалното разполагане на бойни глави на полска територия може да завърти главите на някои политици, да привлече голямо внимание от страна на Москва и да превърне страната в потенциална мишена за руското ядрено оръжие. Но полските избиратели не харесват тази перспектива“, обяснява той.

Междувременно Александър Носович, член на Съвета по външна и отбранителна политика, посочва разединението в полското ръководство по въпроса за разполагането на ядрени бойни глави. „Минаха няколко часа и премиерът Туск каза, че Дуда е длъжен да се консултира с него, преди да предприеме такива стратегически стъпки“, пише той в канала си в „Телеграм“.

„Бих искал евентуални инициативи да бъдат добре подготвени от хората, които отговарят за това. Тази идея е много масова, бих казал много сериозна. Трябва да разберем всички подробности, които са убедили г-н президента да направи тази декларация. Трябва да разберем добре намеренията на г-н президента“, каза Туск.

Преди това полското правителство „директно се противопостави на разполагането на ядрени оръжия в страната“, отбелязва Носович. „За тях това е преди всичко не прехвърлянето на американски бойни глави в посока Гродно и Калининград, а тяхното прехвърляне от Германия. Полските либерали като цяло и управляващата „Гражданска коалиция“ в частност са прогерманска партия, която се застъпва за стратегически съюз между Полша и Германия, за запазване на водещата позиция на последната в Европа, което се гарантира, наред с други неща, чрез разполагането на ядрения арсенал на САЩ на германска територия“, смята експертът.

„Така че тази история е само на трето място за нарастването на военните заплахи за Калининградска област и Съюзната държава. На първо място, тази история е за вътрешните полски разногласия, както и за интригите и дрязги в харема на НАТО за вниманието на падишаха“, убеден е Носович.

Инициативата на Дуда наистина няма да укрепи сигурността на Полша, а ще я отслаби, казва Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки. „Ако плановете на президента на републиката се увенчаят с успех, тогава страната ще стане един от основните приоритети на Русия в случай на агресия“, отбеляза той.

„Нека ви напомня, че Варшава отдавна се стреми да заеме мястото на Лондон и Берлин сред съюзниците на САЩ. Инициативата за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия е само едно от тези звена. Освен това Дуда иска да спечели политически точки за себе си във вътрешнополитическата и външнополитическата борба. Това обаче може да играе в негов минус: местните граждани прекрасно разбират рисковете от нарастваща ескалация с Русия и няма да го подкрепят“, обобщава Бартош.

 

 

 

 

Автор; Евгений Поздняков ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа