Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.04.2024
  • Share:

Битката за Очеретино разпали конфликта в Украйна през уикенда, съобщаваForbes.

47-ма механизирана бригада е една от най-добрите бригади на украинската армия. Оборудван с американски бронирани превозни средства и обучен по стандартите на НАТО, той се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта.

Но това майсторство е благословия и проклятие за 2000-те войници на бригадата. Украинското командване иска 47-ма механизирана бригада да бъде там, където са най-тежките боеве.

Така бригадата помогна да ръководи южната контраофанзива на Украйна през юни. И когато руските полкове атакуваха украинския гарнизон в източния град Авдеевка през октомври, 47-а механизирана бригада се преразпредели от юг на изток и подсили града – забавяйки, но не предотвратявайки евентуалното отстъпление на гарнизона.

47-ма механизирана бригада воюва близо година без прекъсване. Войниците му са уморени; нейните батальони са на изчерпване на най-добрите си бойни превозни средства M-2 Bradley и танкове M-1 Abrams. Бригадата има нужда от почивка — и почти получи такава тази седмица.

Но това планирано прекъсване беше покана за руските полеви армии около руините на Авдеевка - възможност да нанесат на украинците голямото поражение, което украинците нанесоха на руснаците далеч на север около град Харков в края на 2022 г.

Докато 47-ма механизирана бригада се изтегляше от фронтовата линия източно от село Очеретине този уикенд, руснаците атакуваха – и почти пробиха украинските линии в широката 20 мили лента от незащитен терен, разделяща свободния град Покровск от фронтовата линия.

115-та механизирана бригада на украинската армия трябваше да заеме мястото на 47-а механизирана бригада по фронтовата линия. Но нещо се обърка. Според Микола Мелник, прочутият ротен командир на 47-ма механизирана бригада, който загуби крак по време на лятната контраофанзива, „някои части просто се прецакаха“.

Ако руснаците успеят да преместят резерви в изпъкналостта, те все още може да успеят да удължат напредването си, пише още изданието.

Станете почитател на Класа